Aktuellt

Nuwani Thakshila - ny student på Colombos Universitet

(2024-05-05)

Det har börjat en ny elev hos Kumari i Morawaka, Nuwani Thakshila. Nuwani klarade av slutproven med utmärkta betyg och blev därmed rankad som sjuttonde bästa elev i hela Matara distriktet. Nuwani, som är 21 år gammal, har nu blivit antagen till universitetet i Colombo.

Innan skolterminen startar har hon en del skoluppgifter att genomföra därför kontaktade hon Kumari och bad om hjälp och har varit med på Kumaris IT lektioner sedan februari i år.

Nuwani kommer att gå på Humanistiska fakulteten och studera IT, geografi och internationella relationer. På frågan om vad hon vill bli när hon har pluggat klart svarar hon leende: "Lektor på universitet."

Heja Nuwani och all lycka till! Vi är alla övertygade om att du kommer kunna gå hur långt som helst!

Ny styrelseledamot och ekonomiansvarig

(2024-04-28)

På senaste årsstämman fick SLBV en ny stjärna till styrelsen, Anna Blommarck, som kommer ta över rollen som ekonomiansvarig. Anna adopterades från Sri Lanka 1983 och växte upp i Vimmerby med sina föräldrar och en storebror som också är adopterad från Sri Lanka. Idag lever hon med man och barn i Stockholm och jobbar med ekonomi.

Hur hörde du talas om SLBV?

-Jag adopterades själv inte via SLBV men mina föräldrar kände till föreningen och stöttar den.

Hur kom det sig att du tackade jag till rollen som ekonomiansvarig?

-Jag känner starka band till Sri Lanka och har alltid känt att jag vill göra något för att bidra till landet även fast jag bor i Sverige.

Vilken är din upplevelse av hur barn och unga har det på Sri Lanka när du varit där?

-Det finns ett omättligt behov av hjälp, vilket jag sett när jag varit där både som turist, volontär på en skola och även vid besök hos min biologiska familj.

Har du en resa inplanerad till Sri Lanka inom snar framtid?

-Jag har inte någon resa inplanerad i dagsläget. Jag var där med familjen förra året.

Vad ser du mest fram emot som ledamot i SLBV?

-Först och främst att kunna bidra med det jag kan med mina kunskaper inom ekonomi men på sikt ser jag förstås fram emot att få besöka projekten på plats.

Vi är så glada över att ha med Anna i styrelsen och hälsar henne varmt välkommen!

Årsstämma 2024

(2024-04-15)

Tack till alla som medverkade idag på årets stämma. Vi var totalt 14 personer närvarande varav 3 personer digitalt. Det var ett trevligt möte där vi fastställde den nya styrelsen. Vårt nyaste tillskott Anna Blommarck kommer från och med nu axla rollen som kassör. Varmt välkommen Anna!

Vi diskuterade föregående år där vi kunde glädjas över att den hjälp vi förmedlar till våra olika projekt med hjälp av alla våra medlemmar, följare och bidragsgivare kommit till stor nytta. I nutritionsprojektet visar de senaste BMI-mätningarna att matpaketen gör nytta då barnens BMI ökat. Simskolan och Kumaris IT- och engelska undervisning i Morawaka har också gjort succé. Simskolan är redan inne på grupp 4 och Kumari har just nu en elev som kommit in på universitetet med högsta betyg.

Även om mycket under föregående år har varit positivt finns det också flera utmaningar under kommande år. Vi hoppas att ni som på olika sätt är engagerade i SLBV fortsätter att hjälpa oss att hjälpa Sri Lankas utsatta barn framöver.

Ett ödmjukt tack till alla er från SLBV’s styrelse. Vi önskar er även ett gott nytt Sri Lanka år då Sri Lanka firade nyår igår.

På bilderna syns nya styrelsen, Margaretas besök på Suhada Home samt Kumari som delar ut mellanmål till sina elever.

Livräddningstävling

(2024-03-30)

Snabbt inpå senaste tävlingen Two mile var det dags för en livräddningstävling anordnad av SLLS - Sri Lanka Life Saving. Dag 1 innehöll tävlingar i poolen där barnen bland annat fick livrädda en docka på tid. Dag 2 var på stranden vid Sri Lanka Life Savings högkvarter i Dehiwala.

Tävlingen är nationell och deltagare från hela landet var med - runt 300 personer. Det var diverse stafetter, springtävlingar på längre och kortare distans, bege sig ut i havet med en bräda och sen simma tillbaka för att springa sista biten. Rukshan, ett av de äldre barnen syns på bilden där han stolt håller upp sitt certifikat som han fick efter sin andra plats i 800 m löpning på stranden. Stort GRATTIS Rukshan!

Nästa tävling går av stapeln den 7 april i Matara och barnen vill absolut vara med och tävla då också. Vi fortsätter med spänning att följa simskolans- och framförallt barnens framgångar.

Det har nog inte undgått någon att årets första riktade insamling av SLBV hålls till förmån för simskolan. Hoppas att ni är flera därute bland våra medlemmar och följare som har möjlighet att hjälpa till. Fler barn behöver få möjlighet att lära sig simma och tillsammans kan vi ändra på Sri Lankas dystra drunkningsstatistik.

Two mile sea swim

(2024-03-17)

Under två dagar hölls den traditionsenliga tävlingen som utgick från Mount Lavinia Hotel för 87:e året i rad. Barnen simmade two mile vilket motsvarar 3,2 km i öppet hav. Dag 2 var det killarnas tur. Från simskolan medverkade 19 barn. Alla utom två som fick avbryta tog sig i mål och av dessa simmade 10 st under 1,5 timme vilket betyder att de fick ett nytt certifikat i livräddning. Alla kämpade hårt och det var inte ett öga torrt på simtränaren Harshana Attygala när de en efter en började komma i mål. Det var olidligt varmt denna dag men ändå var flera av barnens föräldrar och syskon på plats för att heja fram barnen. För att se starten, klicka här

Simskolan firar 1 år!

(2024-03-10)

Nu har det redan gått ett helt år sedan SLBV’s yngsta projekt simskolan - Swimming for Life - startade. Det som startade som ett pilotprojekt med 26 icke simkunniga barn i byn Rathmalana har idag blivit ett av SLBVs stående projekt.

Det känns helt fantastiskt att meddela att när nuvarande grupp nr 4 är klar i maj har drygt 100 barn fått lära sig simma genom SLBVs försorg tack vare våra medlemmar och bidragsgivare.

Men fortfarande finns det många barn som ännu inte har fått börja i simskolan. När grupperna bildas blir det alltid en väntelista med barn som köar till nästkommande grupp.

Behovet är stort och därför samlar vi just nu in pengar så att simskolan ska få fortsätta och att vi med hjälp av den även ska förhindra drunkningsolyckor.

Stort tack för ditt bidrag och för att du hjälper till så att fler barn får en livsviktig kunskap för livet - att få lära sig simma.

Ny video på Youtube

(2024-02-25)

Nu är en ny video upplagd på vår youtube-kanal. Gå in och se hur duktiga barnen är som simmar i öppet hav och tränar inför tävlingen "2 miles open water" i mars. Det finns även fler videos på vår youtube kanal där ni kan se mer av SLBVs andra projekt. För att se videon, klicka här

NfL

(2024-02-14)

Nutrition for life är vårt största projekt inom SLBV och så viktigt. Tack för allt stöd i samband med julbrevet som verkligen blev över förväntan!

Grupp 4

(2024-02-11)

I måndags började det här glada gänget i SLBVs simskola! Nu väntar fyra månaders simträning två gånger i veckan. Stort lycka till önskar alla vi i SLBV!

Grattis på självständighetsdagen!

(2024-02-04)

Idag är det 76 år sedan Sri Lanka blev självständigt från Storbritannien. Om självständighetsdagen inträffar en vardag är befolkningen ledig från arbete och skola. Det brukar hållas en parad vid Galle Face Green och presidenten håller tal.

I dagens tal bjöd presidenten in lankeser i landet så väl som utanför landets gränser till att bidra med deras yttersta energi till det ädla uppdraget att återuppbygga nationen.

Stort GRATTIS Sri Lanka på självständighetsdagen! 🥳😍🇱🇰

Bli medlem och stötta våra projekt

(2024-01-07)


Med önskan om en god fortsättning på det nya året, vill vi bjuda in nya såväl som gamla medlemmar till fortsatt engagemang.


Som medlem möjliggör du vårt arbete för Sri Lankas barn och unga! Du får uppdateringar om hur vi använder de medel vi samlat in och kan följa våra projekt.


Årets medlemsavgift är endast 100 kr och betalas till PlusGiro 90 01 39-7 eller swish 123 900 13 97. Uppge “medlemsavgift”, personnummer och mailadress.


Naturligtvis är det välkommet att bidra med mer om man har möjlighet. Varje krona gör skillnad! 🇸🇪❤️🇱🇰

Besök i Bellana

(2023-12-02)

Nyligen var ordförande Bo Krigsman nere på Sri Lanka och besökte bland annat våra kollegor på Leaning for Life kontoret. Bosse fick besöka Bellanaskolan och träffa så väl barn som personal och se när matpaketen som SLBV sponsrar delades ut.


I slutet på september kunde vi höra i Sveriges Radio att enligt FN är nästan var tredje barn undernärt i Sri Lanka. Matpaketen hjälper till att göra skillnad. Tack till alla er som sponsrar så att matpaketen kan fortsätta att delas ut.


Här kan ni höra inlägget på Sveriges Radio.

Rapport från Morawaka

(2023-11-19)

Det kom en rapport från Kumari i Morawaka där vi fick läsa om hur det går med hennes win-win project samt några hälsningar från barnen. För att läsa rapporten i sin helhet klicka här.

USA:s ambassadör, Internationella barndagen, start av grupp 3

(2023-10-08)

Det händer mycket för barnen i simskolan nu. Som vi tidigare har berättat har några av barnen från vår första grupp, pilotgruppen, börjat träna livräddning hos SLLS - Sri Lanka Life Saving. 

SLLS har redan haft flera event tillsammans med samarbetspartners som tex kan handla om en gemensam insats till att städa stranden. Nyligen hölls ett sådant städevent där USA:s ambassadör, Julie Chung, var inbjuden. Utöver diverse livräddningstävlingar på stranden hjälptes alla åt att göra stranden ren och våra tjejer Himashi och Olina fick välkomna ambassadören med blommor. 


Barnen som tränar livräddning har även fått göra tester för att bli certifierade livräddare i sin ålderskategori. SLBV är stolta över att meddela att samtliga barn klarade simtesterna. Ett av simtesterna var att simma 200 m under 6 min. Den snabbaste simmade på mindre än 4,5 minut! Nu väntar även ett skriftligt prov. De som är 12 år kan bli juniora livräddare och de som är äldre kan bli livräddare på ungdomsnivå. 


I samarbete med Hameedia, Sri Lankas mest kända klädmärke, samt organisationerna Rainbow, My friend och Life-Worth har barnen fått delta på firandet av Internationella barndagen. De fick göra sandskulpturer, flyga drakar som de tillverkat själva, bli underhållna av dansare och trollkarl och få kroppsmålningar. Dessutom bjöds det på förtäring som lunch, glass och sockervadd.

Nu har grupp nummer tre påbörjat sina fyra månader i simskolan. Denna gång har fler tjejer anmält sig än i våra tidigare två grupper vilket känns extra kul.

Simskolan...

(2023-09-14)

...gör fortsatt succé vilket överträffat våra förväntningar med råge. Nu börjar grupp nr 2 att närma sig slutet på sina fyra månader och grupp 3 kommer påbörja sin träning i början på oktober.

SLBV står för skjuts till- och från simskolan, badkläder, mellanmål efter varje simlektion, poolhyra samt simcoacher. Barnen betalar ingenting.

Simskolan är ett livsviktigt projekt. Utöver att motverka drunkning kan simkunskaperna leda till ett jobb som badvakt, livräddare osv. i framtiden.

När grupp nr 2 avslutar sin kurs har runt 50 barn lärt sig simma. SLBV hoppas på att kunna öka denna siffra genom att fortsätta finansiera detta livsviktiga projekt.

För bara 25 kr kan en pojke få ett par badbyxor och för ca 60 kr kan en flicka få en baddräkt. Har du möjlighet att bidra till att fler barn får chansen att lära sig simma?

I så fall tar vi tacksamt emot ditt bidrag via gåvoknappen på vår Facebooksida. Det går också bra att swisha till vårt 90-konto 123 900 13 97. Ange ”Simskola” i meddelandefältet. Hjälp oss gärna att sprida detta genom att dela vårt inlägg i sociala medier.

Stort TACK till alla er som på olika sätt hjälper till.

På bilderna nedan tränar några av barnen på ryggsim. När kursen är avslutad kommer de kunna bröstsim, crawl och ryggsim. De får även prova på fjärilsim.

Läsa mer?

Besök våran facebook!