Aktuellt

Rapport från Morawaka

(2023-11-19)

Det kom en rapport från Kumari i Morawaka där vi fick läsa om hur det går med hennes win-win project samt några hälsningar från barnen. För att läsa rapporten i sin helhet klicka här.

USA:s ambassadör, Internationella barndagen, start av grupp 3

(2023-10-08)

Det händer mycket för barnen i simskolan nu. Som vi tidigare har berättat har några av barnen från vår första grupp, pilotgruppen, börjat träna livräddning hos SLLS - Sri Lanka Life Saving. 

SLLS har redan haft flera event tillsammans med samarbetspartners som tex kan handla om en gemensam insats till att städa stranden. Nyligen hölls ett sådant städevent där USA:s ambassadör, Julie Chung, var inbjuden. Utöver diverse livräddningstävlingar på stranden hjälptes alla åt att göra stranden ren och våra tjejer Himashi och Olina fick välkomna ambassadören med blommor. 


Barnen som tränar livräddning har även fått göra tester för att bli certifierade livräddare i sin ålderskategori. SLBV är stolta över att meddela att samtliga barn klarade simtesterna. Ett av simtesterna var att simma 200 m under 6 min. Den snabbaste simmade på mindre än 4,5 minut! Nu väntar även ett skriftligt prov. De som är 12 år kan bli juniora livräddare och de som är äldre kan bli livräddare på ungdomsnivå. 


I samarbete med Hameedia, Sri Lankas mest kända klädmärke, samt organisationerna Rainbow, My friend och Life-Worth har barnen fått delta på firandet av Internationella barndagen. De fick göra sandskulpturer, flyga drakar som de tillverkat själva, bli underhållna av dansare och trollkarl och få kroppsmålningar. Dessutom bjöds det på förtäring som lunch, glass och sockervadd.

Nu har grupp nummer tre påbörjat sina fyra månader i simskolan. Denna gång har fler tjejer anmält sig än i våra tidigare två grupper vilket känns extra kul.

Simskolan...

(2023-09-14)

...gör fortsatt succé vilket överträffat våra förväntningar med råge. Nu börjar grupp nr 2 att närma sig slutet på sina fyra månader och grupp 3 kommer påbörja sin träning i början på oktober.

SLBV står för skjuts till- och från simskolan, badkläder, mellanmål efter varje simlektion, poolhyra samt simcoacher. Barnen betalar ingenting.

Simskolan är ett livsviktigt projekt. Utöver att motverka drunkning kan simkunskaperna leda till ett jobb som badvakt, livräddare osv. i framtiden.

När grupp nr 2 avslutar sin kurs har runt 50 barn lärt sig simma. SLBV hoppas på att kunna öka denna siffra genom att fortsätta finansiera detta livsviktiga projekt.

För bara 25 kr kan en pojke få ett par badbyxor och för ca 60 kr kan en flicka få en baddräkt. Har du möjlighet att bidra till att fler barn får chansen att lära sig simma?

I så fall tar vi tacksamt emot ditt bidrag via gåvoknappen på vår Facebooksida. Det går också bra att swisha till vårt 90-konto 123 900 13 97. Ange ”Simskola” i meddelandefältet. Hjälp oss gärna att sprida detta genom att dela vårt inlägg i sociala medier.

Stort TACK till alla er som på olika sätt hjälper till.

På bilderna nedan tränar några av barnen på ryggsim. När kursen är avslutad kommer de kunna bröstsim, crawl och ryggsim. De får även prova på fjärilsim.

Morawaka

(2023-07-30)

Från SLBVs senaste besök i Morawaka tidigare i år kommer här kortare intervjuer med några av eleverna. Stort tack till alla er som var med på insamlingen vid jul. Pengarna gör stor skillnad för dessa barn och vi hoppas att de kommer uppnå sina drömmar om att bli läkare, cricketproffs, danslärare och IT-ingenjör när de bli stora.

Gihansasa är 14 år och berättar att han vill bli läkare när han blir stor. Han går i en annan skola men kommer till Kumaris undervisning också då han tycker att detta projekt är till stor hjälp.

Ishi Nehara är 13 år och vill bli ingenjör inom mjukvaruutveckling. "Jag tycker projektet är bra och jag tycker bäst om IT-lektionerna" säger hon.

Danuki är 10 år. Hon tycker att projektet är bra eftersom hon har lärt sig jättemycket av att gå på Kumaris lektioner. "Jag vill bli danslärare när jag blir stor" säger hon.

Pradeep Kumara är 12 år gammal och vill bli cricketproffs när han blir stor. Han är duktig på engelska och Kumari berättar stolt att han deltar på både hennes IT- och engelska lektioner. "Jag kommer att ha stor nytta av allt jag lär mig hos Kumari även i framtiden" säger han.

Återkoppling från Gunasekara samt intervju med "Sehansa" 20 år

(2023-07-15)

Styrelsen har nyligen varit i kontakt med flickhemmet Gunasekara för att höra hur det har gått för dem sedan vi skickade de insamlade pengarna från kvartalsbrev 1 för i år.

Pengarna används mycket riktigt till att flickorna på ett säkert sätt ska transporteras till och från skolan men också till extra undervisning. Tack vare alla våra generösa medlemmar och bidragsgivare räckte pengarna även till att anställa ytterligare en person som främst kommer att ta hand om de minsta barnen.

 

Under Tusharis besök på Sri Lanka i början av året fick hon chans att prata lite närmare med ”Sehansa” 20 år som tidigare bott på Gunasekara.

 

Sehansa var 8 år gammal när hon kom till Gunasekara. Ingen kunde ta hand om henne och hennes syster då mamman lämnade familjen för en ny man när Sehansa bara var 7 år gammal. Först tog hennes pappa hand om döttrarna fram tills Sehansa var 8 år men polisen satte stopp för detta eftersom det inte var tillåtet att barnen var ensamma hemma när pappan jobbade. Sehansa berättar att hon blev väldigt ledsen när hon inte fick bo kvar hos sin pappa och att hon inte förstod att han inte skulle följa med till Gunasekara.

 

Jag frågar henne vad hon tyckte om att bo på Gunasekara.

Hon svarar att det var det bästa stället att bo på. Det var ett säkert ställe och flickorna saknade inget.

-Även idag skulle jag vilja bo där, säger hon och skrattar.

 

Sehansa bodde kvar på Gunasekara tills hon var 19 år. Hon jobbar idag på ett sjukhus och bor i en tjänstebostad. Hon får livet att gå ihop med den lönen hon har men det är tufft.

-Det förstod man ju inte när man var liten, att livet kunde vara så här tufft stundtals, säger hon.

 

Jag frågar henne hur hon ser på framtiden.

-Just nu kombinerar jag jobbet med studier. Jag studerar HR. Jag skulle vilja jobba på en tv-kanal och ha ett eget program, kanske en talangshow i framtiden.

 

Vad skulle du vilja säga till kommande flickor som kommer att bo på Gunasekara?

-Detta är det bästa stället att växa upp på. Jag vet inget om andra hem men här är det så bra personal som tar hand om oss, särskilt Ms. Rasika som brydde sig jättemycket om oss. Även när Ms. Rasika hade egna problem fanns hon alltid där för oss och hon gjorde så mycket mer för oss än bara sitt jobb.

 

Slutligen säger hon att hon vill rikta ett stort tack till SLBV, ICA Kvantum i Västerås, alla medlemmar och bidragsgivare som har hjälpt flickorna med så väl ekonomiskt stöd som hygienartiklar.

-Det är knappt att vi lankeser får hjälp av Sri Lanka så hjälpen från Sverige gör stor skillnad för oss, säger hon och sätter ihop handflatorna, nickar leende och tackar.

 

Bilden föreställer ”Sehansa” som egentligen heter någonting annat.

SLLS - Sri Lanka Life Saving

(2023-07-10)

Ett av SLBVs projekt som glädjande nog verkligen har utvecklats är simskolan. Första gruppen med barn är klara med sina fyra månaders träning (och det ska tilläggas att samtliga barn lärde sig simma) och nu är grupp 2 i gång med sina fyra månader. Redan efter några lektioner kunde några av de äldre barnen i grupp 2 crawla en bit.

Några som verkligen var intresserade av att vidareutbilda barnen från grupp 1 var SLLS – Sri Lanka Life Saving. Genom att vi införde några workshops tillfällen under simskolans gång kom det fram att flera av barnen drömde om att bli livräddare. De barn som är 12 år och äldre har fått börja träna hos SLLS och har möjlighet att bli juniora livräddare. De får dessutom vistas mer i havet, vara aktiva och utbildningen kan bidra till jobb i framtiden.

Men framför allt kommer några av barnens dröm om att bli livräddare ett steg närmare till att bli verklighet. Det känns sååå häftigt!

För att se några videoklipp från deras träning i Mount Lavinia kan ni klicka här

Trevlig Midsommar önskar styrelsen!

(2023-06-23)

Vi i styrelsen vill passa på att önska alla våra medlemmar, följare och bidragsgivare en riktigt trevlig midsommar. Föregående helg spenderades i Trosa där vi hade styrelsemöte men också tid till att reflektera och se tillbaka på allt som vi tillsammans med er har lyckats genomföra. Det är med både förväntan men även med lite oro som vi funderar på framtiden kring all verksamhet vi har i Sri Lanka. Positivt är att Sri Lanka nu har blivit beviljad hjälp från bland annat IMF - International Monetary Fund och allt fler turister sakta men säkert börjar komma tillbaka. Vi får hoppas att detta är en trend som håller i sig.

Extra glädjande är att simskolan nu är inne på grupp nr 2 med barn som ska få lära sig att simma. Från första gruppen lärde sig alla barnen att simma när deras fyra månader var över. Dessa barn har nu möjlighet att få fortsätta simma hos SLLS – Sri Lanka Life Saving (Sri Lankas livräddningssällskap). Barn från 12 år och uppåt har möjlighet att bli juniora livräddare, få fortsätta simma och i framtiden få möjlighet att få ett jobb.

Stort tack till er alla och ha nu en riktigt skön Midsommar!

Bild från styrelsemötet i Trosa med vår ekonomiansvarige Lennart och Ramón projektledare för NFL - Nutrition for Life i bakgrunden. Bild nr 2 är precis dagsfärsk. Barnen är på väg tillsammans med simtränaren Harshana i bussen för dagens simlektion.

Nya filmer från simskolan på youtube

(2023-05-28)

Nu finns nya filmer från simskolan uppe på vår youtube kanal. Det är så häftigt att dessa barn som inte kunde simma alls för fyra månader sedan nu simmar som de inte gjort annat. Gå in på vår youtube kanal så får ni se själva! Länk till youtube hittar ni här

Kvartalsbrev nr 2 Nutritionsprojektet

(2023-05-09)

Bästa/-e stödjare!

Som ni säkert har sett på nyheterna de senaste månaderna har situationen på Sri Lanka stabiliserats något, både politiskt och ekonomiskt, genom att både Kina och Världsbanken har lovat ställa upp med nödvändiga lån. Turismen har, dock i mycket begränsad omfattning, sakta börjat komma igång igen. För flertalet lankeser märks dock tyvärr ingen förbättring. SLBVs två nödpaketsinsatser under 2021 och 2022 förbättrade läget för ett begränsat antal familjer vilket vi tidigare berättat om. Under sista tertialen 2022 utökade vi antalet dagliga matpaket i våra två skolor i Bellana och Kelani till sammanlagt 280. Det faktiska behovet har av respektive skolas rektor uppskattats vara betydligt större!

Under 2023 har SLBV målsättningen att dels ha kvar 280 dagliga matpaket, dels genomföra ett antal utbildningsinsatser i skolorna som under de senaste åren av olika skäl inte kunnat genomföras. Mätningarna av elevernas BMI (Body Mass Index) har återupptagits. När man senast gjorde dessa mätningar 2019 konstaterades att många elever hade BMI understigande 14, vilket räknas som underviktig. Utbildning i god munhälsa för elever och särskilda hälsokontroller av tonårsflickor är några andra program som återupptas under 2023.

Detta år beräknas ha 180 skoldagar vilket innebär att genom Nutritionsprojektets försorg c:a 50.000 matpaket kommer att delas ut. Genomsnittskostnaden för ett matpaket inklusive utbildningspaketet är 8 kr, till stor del beroende på devalveringen av den lankesiska rupien. Kostnaden per elev för skolåret 2023 blir exempelvis 1.440 kr. Årets mycket tuffa målsättning är att öka bidraget från förra årets drygt 300 000 kr till 400 000 kr, dvs en ökning med ca 30 %.

Om du vill och kan hjälpa till att nå denna tuffa målsättning, sätt in ditt bidrag på vårt 90-konto 900139-7 eller swisha till 1239001397. Ange ”Nutrition” på inbetalningen.

 

Ramón Sánchez-Lövy, projektledare för Nutritionsprojektet

Nyårshälsning från Sunethra och barnen

(2023-05-01)

Vi fick en nyårshälsning från Sunethra och alla hennes barn när de firade nyår ihop på Sambodhi home. Sunethra bad oss att visa bilder för alla våra medlemmar, bidragsgivare och följare från hennes och barnens nyårsfestival.

Vi vill också passa på att tipsa om vår youtube kanal där man kan se lite filmer från Sri Lanka och vår verksamhet. Dels kan man se våra samlingsfilmer och några klipp från vårt nyaste projekt simskolan. Det finns även en film från just Sunethras hem för handikappade. Gå gärna in och titta och följ. Fler filmer från vår verksamhet kommer att läggas upp. För länk till vår youtube kanal, klicka här

Simskolan i TV

(2023-04-29)

Nyligen uppmärksammades vårt senaste projekt, simskolan, i lankesisk tv.

För att se klippet, klicka här


Gott nytt år Sri Lanka

(2023-04-14)

Idag säger vi "Suba aluth awuruddak wewa" och "Puttāṇṭu vāḻttukaḷ" som betyder Gott nytt år på singalesiska respektive tamil. Gott Nytt År Sri Lanka!

Bilden föreställer Colombo by night.

Workshop

(2023-04-09)

Simskolan har ju som ni vet verkligen blivit en succé! Dock märkte vi för ett tag sedan att en del av barnen hade svårt att fokusera. Jag och assisterande simcoach Harshana diskuterade detta och kom fram till att vi ville hålla i en workshop för barnen och deras föräldrar.

Harshanas vän Manoj jobbar som ”child development facilitator” (kurator/mentor) och blev så intresserad av vårt projekt att han absolut ville vara med och ställde upp med att hålla i detta helt gratis. Han föreslog att workshopen skulle vara fem lördagar framöver och den första som hölls blev riktigt lyckad! Manoj var otroligt duktig på att prata med både föräldrarna och barnen.

Nästan alla föräldrar kom och trots att flera inte kunde så mycket engelska kom de fram och överöste SLBV med sin tacksamhet över simskolan. Flera av dem önskade att de hade fått samma chans när de var barn. De bor ju på stranden i Rathmalana och har sett flera drunkningsolyckor och då önskat att de skulle kunnat ha ingripit.

Workshopen ledde till att vi fick bättre förståelse för hur barnen har det och vi kunde urskilja några barn som behöver lite extra stöttning i livet vilket Manoj och kollegor till honom kommer kunna hjälpa till med.

På första simlektionen efter workshopen var barnen som små ljus och det blev en riktigt lyckad lektion med mer fokus. Direkt när de kom till poolen frågade de när nästa workshop skulle hållas. Några uttryckte att det var nervöst i början att prata inför de andra men att de insåg att det inte var så farligt och att de nu fått bättre självförtroende. Nästan alla barnen fick simma från den djupa delen och jag blev mycket imponerad över lilla Shakira som är en av de yngsta och minsta. Det lossnade för henne och hon crawlade helt perfekt.

Syftet med workshopen var att vi vill att barnen ska fokusera bättre under simlektionerna, att föräldrarna ska förstå hur de på bästa sätt kan stötta sina barn i detta och förstå hur viktigt det är att barnen dyker upp varje gång. Vi hoppas också att barnen ska inse vikten med detta viktiga projekt och att det är ett bättre alternativ till droger och våld som ju tyvärr är välkänt förekommande fenomen i Rathmalana. Vi vill också att de ska lära sig att samarbeta bättre och vi kommer jobba vidare med teambuilding osv.

"Nilmini" och "Wasanthi" på Gunasekara

(2023-03-22)

SLBV’s första kvartalsbrev riktades till förmån för Gunasekara med förhoppningen om att få ihop pengar så att flickorna på ett säkert sätt kan transporteras till och från skolan.

Under ett av mina besök på Gunasekara fick jag möjlighet att prata lite djupare med två av flickorna. Först ut var “Nilmini” som idag är 15 år. Hon kom till hemmet när hon var 11 år. Hennes mormor tog hand om henne då hennes mamma var död

Dessvärre bodde Nilmini inte på ett bra ställe så tillslut hamnade hon på Gunasekara så att hon skulle kunna få bättre möjligheter i livet. Jag frågade henne vad som var det bästa med Gunasekara och fick svaret Ms. Rasika (föreståndaren). Näst bäst är alla vänner som hon har på Gunasekara. Hon går i årskurs 10 och drömmer om att bli danslärare när hon blir stor. Innan dess vill hon plugga på universitetet. Hennes favoritämne i skolan är engelska och när hon har fritid gillar hon att spela dataspel.

Nästa tjej jag pratade med var 6 åriga “Wasanthi”. Hon kom till Gunasekara i början av 2022. Hon vet inte om anledningen till varför hon är på Gunasekara men Ms. Rasika berättar senare att båda hennes föräldrar är narkomaner. Wasanthi har tidigare bott på barnhem och säger att Gunasekara är ett bra ställe. Precis som Nilmini säger hon att det bästa med boendet är Ms. Rasika och alla hennes vänner på Gunasekara. Hon går i första klass och favoritämnet är matte. Hon gillar att läsa och plugga och säger att när hon blir stor vill hon bli läkare för vuxna.

Stort TACK till alla er som har bidragit till insamlingen för skolskjuts. Om du ännu inte har hunnit bidra och vill vara med kan du swisha till vårt 90-konto på 123 900 13 97 och skriv “Kv 1” i meddelandefältet. Tack för ditt bidrag.

Nilmini och Wasanthi heter egentligen någonting annat. Flickorna på bilden har inget med flickorna i texten att göra. På bild nr 2 kan ni se Gunasekaras senaste tillskott: tre tjejer och en kille som är 2 veckor gamla. Här passas de av sin storebror Tiger.

Suhada Home och Sunethra

(2023-03-12)

Så fick jag tillslut träffa Ms Sunethra och några av hennes 215 barn! Jag har läst om Sunethra och hennes jobb med de handikappade barnen sedan jag var liten och jag har alltid känt att jag velat träffa Sri Lankas moder Teresa som hon kallas. Suhada home är ett av fem boenden som Sunethra har. Majoriteten av de boende kom till hemmet som spädbarn. Sunethra berättar att barnen inte har någon anhörig, oftast har barnen hittats direkt på gatan så det finns inga föräldrar alls med i bilden. På Suhada home är de yngsta 6 år. Barnen bor oftast på Suhada home hela livet och även Sunethra själv bor mestadels här. Trots att jag blir ledsen över barnens situation så inser jag när jag åker därifrån att jag mest har skrattat tillsammans med dem under dagen. De var så nyfikna och ville verkligen försöka prata med mig, jag kände att de var genuint glada över att ha mig där. Jag fick ett jättefint välkomnande där alla boende gav mig blommor och välkomnade mig med Ayubowan. Sunethra säger att hon är lite orolig över hur det blir den dagen hon inte finns längre: ”Det finns ingen som kommer ta över detta.” säger hon. Hon visar mig runt och jag får se hur bra ombyggnationen blev. Dessvärre är det mycket kvar att restaurera och det är en kostnadsfråga men det känns bra att se att pengarna från SLBV har varit till stor hjälp. Innan vi skiljs åt lovar jag att komma tillbaka igen.

Succé

(2023-02-28)

Simskolan har verkligen blivit en succé och jag kunde inte bli mer stolt över barnen, simtränarna och projektet! Harshana, en av simcoacherna föreslog att jag skulle besöka barnen och deras föräldrar i Rathmalana som området heter där de bor. Jag tyckte detta var ett jättebra förslag och begav mig dit. I skrivandets stund har jag hunnit besöka barnen i Rathmalana flera gånger och de får mitt hjärta att smälta varje gång med sina leenden när de kommer fram för att hälsa. Rathmalana är inte det bästa området att växa upp i då det tyvärr förekommer en del droger och våld.

Jag hoppas verkligen att simskolan kan hjälpa barnen att komma bort från ett kriminellt liv och att projektet långsiktigt ska kunna lära alla barnen i Rathmalana att simma. När vi har besökt området har vi även fått möjligheten att prata med barn som idag inte är med i simskolan men gärna vill börja. Tack vare alla er som hjälpt till att skänka pengar till detta viktiga projekt har SLBV möjlighet att hålla i ytterligare två kurser och därmed ge fler barn möjligheten att lära sig simma. Stort TACK till er som gör detta möjligt!

På bilden syns en 12 årig kille som lektion nr 8 simmar från den djupa till den grunda delen med de assisterande simtränarna vid sin sida. För att se filmen från detta tillfälle hänvisar vi till vår Facebook- och/eller Instagramsida.

Gunasekara

(2023-02-13)

Under ett av mina besök hos Gunasekara fick jag tillfälle att prata lite närmare med Rasika, hemmets föreståndare som har jobbat här i 11 år.


Rasika jobbade tidigare med ekonomi men kände att ett jobb framför datorn inte var något för henne varpå hon sökte sig till Gunasekara. Hon såg en annons där Gunasekara sökte en administratör vilket hon sökte och så småningom blev hon hemmets föreståndare. Rasika säger att hon gillar att prata med barnen och hoppas på att hon kan vara en bra förebild så att barnen växer upp till att bli starka och självständiga individer. Hon jobbar på hemmet varje dag och utbildar sig samtidigt inom rådgivning så hon lättare ska kunna stötta barnen.


Jag frågar henne hur barnen hamnar på Gunasekara.

“Barnen kommer till oss när de är runt 5-6 år och stannar tills de är 18. Oftast är anledning att föräldrarna har separerat och tillslut så gifter sig mamman med en yngre man och barnen blir utsatta för olika övergrepp men det kan också bero på att föräldrarna missbrukar droger” säger Rasika.


Vidare säger hon att det alltid är svårt när barnen lämnar hemmet vid 18 års ålder men att det samtidigt gör att de kan hjälpa fler barn som finns på myndigheternas lista.


Jag har själv besökt Gunasekara några gånger nu och det är härligt att se att tjejerna har det bra och blir väl omhändertagna. Både personalen och barnen ser ut att trivas och det är mycket skratt och lek emellanåt.


Det är strängt förbjudet att fotografera barnen för att skydda deras identiteter men däremot fick jag tillstånd att fotografera deras miljö. Bilderna visar Rasika, flickornas sovsal där Rasika visar runt styrelseledamot Margareta, hemmets fritidslokal där flickorna kan utöva dans, se på film, spela instrument osv. Även hemmets minsting kattungen Tiger fick också vara med.

Äntligen!

(2023-01-30)


Så startade simskolan! Det var 14 glada men lite smått nervösa barn som kom med ordnad transport till Kinross simbassäng. Kinross är Sri Lankas första simklubb för livräddning och ligger belägen i Wellawatte. Efter lite fnissande när badmössorna skulle på hoppade tillslut alla barn i vattnet. Eller nästan alla. En liten tjej, den minsta av dem alla var jätterädd och en av simcoacherna ägnade stor del av lektionen till att övertala henne till att hoppa i vilket hon tillslut gjorde.

Jag är så imponerad över hur proffsiga simcoacherna är, dels över deras kunskaper och sättet i att lära ut men också hur väl de kommunicerar med barnen. Det var många high five efter att barnen klarat av olika moment. Barnen var jätteduktiga och modiga och det syntes hur kul de tyckte det var att få lära sig simma. Ansvarig simcoach Kanchen börjar alltid med att lära nya elever att lära sig flyta. Kan eleverna det momentet så blir resten så mycket lättare sen säger han.

Jag fick även chansen att fråga barnen efteråt om de hade haft kul och om de vill fortsätta och det ville de. Simskolan kommer att pågå varje måndag och fredag under fyra månader. Redan lektion 2 dök ytterligare 14 barn upp så totalt plaskade 28 barn runt. Ryktet sprider sig. 😍🥰 Min dröm om att starta simskola har äntligen blivit verklighet.

/Tushari 😍🥰🙏

Besök i Morawaka

(2023-01-23)


För drygt en vecka sedan var styrelseledamöterna Tushari och Margareta i Morawaka för att hälsa på Kumari. Kumari växte upp på Gunasekara och utbildade sig sedan till lärare. Idag undervisar hon i IT och engelska från sitt eget hem för de fattiga barnen som bor kring teplantagerna. Barnen är från 6 år och uppåt. Både Kumaris man och föräldrar till några av barnen är på plats under lektionerna och är behjälpliga med att servera barnen mellanmål när lektionen är slut. Det är jättetydligt att barnen älskar Kumari och tycker att undervisningen är kul. Vi imponerades av Kumaris energi och engagemang. Hon brinner för att lära ut och det finns en fin ömsesidig respekt mellan Kumari och eleverna. Kumari är ett levande bevis på hjälp till självhjälp och SLBV är stolta över att kunna sponsra henne och eleverna.

Styrelsebesök i Sri Lanka

(2023-01-23)

Just nu är styrelseledamot Tushari Gullberg i Sri Lanka för att besöka SLBV’s olika projekt. Tushari kommer att vara i Sri Lanka i tre månader och planen är att lära känna kollegorna på plats samt att lära sig mer om de olika verksamheterna. Hittills har hon varit här i drygt två veckor och har tillsammans med styrelseledamot Margareta Britting redan hunnit besöka Kumari i Morawaka, flickhemmet Gunasekara och Learning for Lifes kontor samt haft möte med simtränaren inför simskolan som ska starta i januari.

På bild syns Tushari och Rasika som är föreståndare på flickhemmet Gunasekara.

Gott Nytt År!

(2022-12-31)

Detta år har varit ett mörkt år för Sri Lanka med pandemin, avsaknad av el och livsmedel och de politiska oroligheterna som efterföljde. Därför känns det glädjande att kunna berätta att 2022 blev ett rekordår för SLBV vad gäller insamling. Dels har våra informationsåtgärder medfört att fler känner till oss men förmodligen också att vi hela tiden har rapporterat om den dystra utvecklingen av Sri Lankas ekonomi där vår verksamhet kommer väl till pass. Tillsammans med alla er medlemmar och bidragsgivare har vi lyckats samla ihop över 1,5 miljon kronor under året. 


Vi i styrelsen vill rikta vårt varmaste tack till er alla som på olika sätt hjälpt till att dela våra inlägg på sociala medier samt bidragit ekonomiskt. Nu får vi hoppas att 2023 blir ett bättre år i hela världen. Vi kommer fortsätta med samtliga projekt. Simskolan ser äntligen ut att kunna starta i mitten/slutet på januari. Kumaris IT-projekt som satte igång i början på november har rullat på jättebra. Nyligen skickade hon en nyårshälsning till vår ordförande Bo Krigsman:

Dear sir, 

wish you and family Have a wonderful and prosperous New Year 2023 💐💐💐. Also send my best new year wishes to all of members of SLBV.

 

Thank you sir, 

From, 

Your faithfully, 

Kumari


Vi i styrelsen önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

(Nedan ser ni hur man säger och skriver på singalesiska och tamil):


singalesiska

සුභ නව වසරක්

Suba nawa vasarak wewa


tamil

புத்தாண்டு வாழ்த்துக்கள்

Puttāṇṭu vāḻttukkaḷ


Uppdatering från Sri Lanka

(2022-12-10)

Just nu är vår styrelseledamot Margareta Britting på plats i Sri Lanka för att besöka SLBV:s verksamheter. Första besöket blev till Gunasekara, hemmet för flickor som av olika anledningar inte kan bo hemma. Flickorna är mellan 6-18 år gamla och går i skolan men har blivit placerade på hemmet av de lankesiska myndigheterna. Tack vare vår sponsor ICA Kvantum Grytan i Västerås har SLBV återigen kunnat lämna över hygienartiklar till flickorna. På bilden till höger syns Margareta och Darshany som jobbar på hemmet.

Vi har tidigare berättat om simskolan som skulle ha startats upp för ett år sedan. Efter att politiska oroligheter utbrutit fick uppstarten av detta viktiga projekt läggas på hyllan. Nu är ambitionen att simskolan ska kunna starta i mitten/slutet på januari 2023. 

Vår ordinarie simtränare Harshana (till höger på bilden) kommer inte att att kunna hålla i simskolan som det var sagt från början men han har kontaktat en annan simtränare, Kanchen (till vänster på bilden), en välmeriterad man som har många års erfarenhet av simträning. Harshana kommer dock att bistå Kanchen vid simlektionerna när han kan då han tycker detta projekt är lika viktigt som SLBV. Det är 32 elever som kommer få börja simskolan vilket blir lite utav ett pilotprojekt. SLBV:s förhoppning är förstås att simskolan ska kunna fortsätta även framgent så att fler barn får den livsviktiga möjligheten att lära sig simma. Med fortsatt ökande priser har transportkostnaderna tredubblats men SLBV har beslutat att barnen även ska transporteras till och från simskolan så att de tar sig fram och tillbaka på säkrast möjligast sätt i trafiken.

Skolkit-projektet 2022

(2022-11-23)

SLBV har under året 2022 flera gånger beskrivit den svåra situation som landet Sri Lanka befinner sig i ekonomiskt. Vi har berättat om återkommande olyckor som drabbat landets viktiga inkomstkälla, turismen (tsunamin, terrordåd, pandemin). Förutom olyckor har ekonomin försämrats av felaktiga beslut av politiker samt av omfattande korruption.

 

Under 2022 kulminerade problemen i en regeringskris, och den lankesiska valutan devalverades. De som drabbas mest är de fattiga i samhället. Skolorna som varit stängda under en lång tid pga. pandemin öppnade successivt upp i början av år 2022. Skolmyndigheterna förutsåg problem att få tillbaka alla elever till skolan. Man förutsåg följande risker vad gäller skolnärvaron:


  • Skolbarnen hade blivit involverade i familjeekonomi, tex att hjälpa till med intjäning. Således ej komma tillbaka till skolan.
  • Flickorna i tonåren fastnat för ett parliv (dålig familjeekonomi en bidragande orsak). Ett skäl till att utebli från skolan.
  • Familjerna har inte råd att skaffa de mest elementära tillbehören för att barnen ska fungera i skolan (ryggsäck, block, pennor mm). Det kan förefalla vara småpengar för oss. Men allt detta är importvaror. Under och efter pandemin har priserna på dessa varor stigit kraftigt, dels pga rupeens devalvering med ca 35%, dels pga höjda importavgifter (det senare som en inkomstkälla för staten).
  • Alternativet till att tillbringa tid i skolan blev ofta diverse onyttiga vanebildande andra sysselsättningar.

Efter samråd mellan vår lokala organisation och skolledningen vid de två skolor som SLBV samarbetar med fick SLBV ett förslag till ett nytt projekt. Syftet är att hjälpa utvalda familjer så att barnen återvänder till skolan. Det blev ett kit av skolmaterial som delades ut till 400 skolelever.

SLBV samrådde i vår tur med vår partner och huvudsponsor i Sverige, Trelleborg AB. Finansiering på 110 000 SEK säkrades och projektet kunde genomföras under våren 2022.


I bifogad utvärderingsrapport finns en beskrivning av projektet mer i detalj samt uttalanden från rektorer, lärare och elever. 

Länk till rapport

Nya insamlingar på Target aid

(2022-10-23)

Nu finns våra två senaste insamlingsprojekt på Target aid. Hjälp gärna till att dela så att vi kan nå våra mål för fler nödpaket och skolluncher. Tack! 🙏🏾🥰💜🇱🇰


80 nya nödpaket

100 månaders dagliga lunchpaket i skolan


Nutritionsprojektet – Information juli 2022

Först och främst tackar vi alla, som svarade på vår enkät. Vi fick in många synpunkter, både ros och ris, men mest ros. En synpunkt var "Sparsamt med information om pågående projekt". Vi ska bättra oss och börjar med att bifoga en rapport från vår lokala kontaktorganisation "Learning for Life".

Vi har regelbundet fått generöst med bidrag från er för att finansiera ett nutritionsprojekt. Under pandemin öppnade och stängde skolorna flera gånger med följd att antalet utdelade matpaket blev lägre än beräknat (plus att en del andra aktiviteter inom projektets ram inte kunde genomföras). Färre inköp innebar att insamlade medel ackumulerades. Samtidigt blev vi med början i fjol höst varse ett akut problem som en konsekvens av pandemin. Familjer med de minsta marginalerna hade hamnat i en direkt nödsituation vad gäller pengar att handla mat för. Tillsammans med våra lokala anställda beslutades om ett projekt att förse de värst drabbade familjerna med att kit av matråvaror. Projektet slutfördes i januari i år. Nedan finns en länk till uppföljningsrapporten. 

Om ni minns riktade vi för två månader sedan i kvartalsbrev 2 insamlade medel till ett nytt så kallat nödpaket. Anledningen är att situationen för familjerna har försämrats ytterligare. Hittills har ni sammanlagt skänkt 41 000 SEK, vilket är fantastiskt. Tusen tack!

Hälsningar,

/Styrelsen

Klicka här för att ladda ner uppföljningsrapporten


Gåvoknapp på Facebook och uppdatering

Vi är så glada över att kunna meddela att gåvoknappen på vår Facebooksida nu ÄNTLIGEN är på plats. Det betyder att SLBV numera är valbara vid tex. födelsedagsinsamlingar och att det också går lättare att skänka pengar till våra olika projekt.

Eländet tycks aldrig vilja ta slut. Dessa nytagna bilder visar på en översvämning i staden Ratnapura och grönsakshyllorna från en matvarubutik som ekar tomma. Elen stängs fortfarande av under längre perioder och matpriserna fortsätter att stiga. Ett exempel på detta är att nu kostar 500 g fisk 1000 rupees, ca 28 kr. Innan krisen kostade samma mängd 400 rupees, ca 11 kr.

UD avråder tillsvidare från icke-nödvändiga resor med anledning av säkerhetsläget. Den utveckling som nu sker i landet är mycket oroande. Skolorna fick under en period återigen stänga ner på grund av utegångsförbud som regeringen beslutade om. Behovet av hjälp utifrån är större än någonsin.


Lördagen den 28 maj kommer nästa styrelsemöte att hållas. Vi kommer att diskutera hur vi ska jobba vidare med vår verksamhet på plats när läget i landet är fortsatt spänt och priserna har skjutit i höjden.


Vårt varmaste tack till alla er som på olika sätt hjälper till med gåvor, bidrag och att dela och gilla våra inlägg på sociala medier i dessa svåra tider. ❤️🇱🇰


#srilanka #slbvsweden #charitywork #giveagift #supportsrilanka #pray4srilanka #economiccriseofsrilanka #donationbutton

Årsstämma 2022

Den 26 mars gick SLBV:s årsstämma av stapeln. Mötet hölls via Zoom för de 17 deltagare som hade anmält sig. Två nya ledamöter röstades in i styrelsen och verksamhetsberättelsen gicks igenom av styrelsen som berättade lite kort om nuvarande projekt samt kommande.

Det konstaterades att situationen på Sri Lanka börjar bli akut. SLBV hade som mål att kunna dela ut fler matpaket i nutritionsprojektet. I dag delas 160 matpaket ut på skolorna i Bellana och Kelani och förhoppningen var att kunna höja den siffran rejält. Med anledning av de ökade matpriserna som en följd av Coronapandemin kommer SLBV därför bara kunna höja till 170 matpaket. I dag kostar en liter mjölk på Sri Lanka lika mycket som i Sverige vilket är mer än tre gånger så mycket som innan pandemin bröt ut. 


SLBV är mycket stolta över att berätta att en simskola kommer starta upp inom kort. Det blir ett pilotprojekt där en skola bestående av 40 elever kommer att delta. Barnen är från fiskarfamiljer och de yngsta är så unga som 4 år. Simskolan kommer att hållas i en bassäng tillhörande Prince of Wales’ College i Moratuwa med hjälp av en simlärare som har tränat det lankesiska simlandslaget. Till skillnad mot Sverige är simträning inte obligatoriskt på Sri Lanka och dessvärre är drunkningsolyckor fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn och unga.

God jul

Julen närmar sig med rasande fart och vi befinner oss redan i andra advent. 🎄

På Sri Lanka har samhället börjat att öppna upp så smått och extra glädjande är det att undervisningen återupptagits i skolorna efter ett och ett halvt års nedstängning.

Även detta år skickar SLBV ut det traditionsenliga julbrevet med en vädjan om bidrag till våra verksamheter på Sri Lanka. Vi har tidigare kunnat bistå 160 elever med ett matpaket per skoldag i vårt projekt Nutrition For Life. Ambitionen är nu att kunna utöka detta till 200 elever vilket är möjligt tack vare alla våra medlemmar och bidragsgivare.

Vår ambition är att fortsätta vårt nutritionsprogram och också utöka det.

Vill ni vara med och stötta våra projekt så går det att skänka pengar enligt nedan. Varje krona gör skillnad för barnen på Sri Lanka.

Sri Lankas Barns vänner innehar 90-konto, sätt in ditt gåva på plusgiro 900139-7 eller swisha till 1239001397.

Ett stort tack för att du är med och stödjer SLBV och tack för din gåva!

🇱🇰❤️

Vi gör skillnad

SLBV har sedan 2009 ett partnerskap med Star for Life och tillsammans arbetar vi på skolorna Kelani College och Bellana utanför Colombo. Programmet syftar till att ge skolelever kunskap, hopp och framtidstro där de bland annat uppmuntras i musik, dans och konst.


Nyligen fick vi bekräftat att vårt stöd gör skillnad. En 13 årig elev hade svårt för sig i skolan (vi har valt att kalla honom Saman). Saman är en aktiv och energisk kille som hade svårt att koncentrera sig i flertalet ämnen men under en musiklektion förändrades allt. Tack vare en observant musiklärare som uppmärksammade Samans musikaliska begåvning så blev han ombedd att delta i skolorkesterns eftermiddagsrepetitioner.

Saman hade kommit till helt rätt ställe! Förutom att han blev lugnare och kunde behärska sig under musiklektionerna visade han sig vara något av ett underbarn på trummor.

När det väl blev dags för skolkonsert bjöd Saman på en show utan dess like. Han spelade trummor som ett proffs, kastade upp trumpinnarna i luften fångade dem och gick loss på ett solo. Lärare, föräldrar, klasskompisar och skolans rektor var helt i extas efteråt och de stående ovationerna tycktes aldrig vilja ta slut.

Idag har Saman en given plats som trummis i skolorkestern. SLBV är såklart väldigt stolta över att få vara en del av Star for Life där elever som Saman har möjlighet att blomma ut i sin talang.

På styrelsemötet

På styrelsemötet idag togs det upp många viktiga frågor. Vi ser ljust på framtiden för SLBV. Vi passade också på att tacka av Peter för hans värdefulla insats i föreningen och önskar honom ett stort lycka till med alla hans kommande företag


Sist men inte minst ett stort tack till vår värd för dagens möte @tushan81 och tack till @ceylonfoodtruck för utsökt mat. Håll er uppdaterade genom att följa oss på sociala medier för kommande händelser.

Hösten på ingång

Hösten är på ingång och de flesta av våra verksamheter på Sri Lanka är fortfarande vilande. Som tur är kan SLBV arbeta vidare ifrån Sverige med nuvarande samt kommande projekt vilka kommer att diskuteras den 9 oktober då nästa styrelsemöte går av stapeln.

Finns det något som ni medlemmar/följare skulle vilja framföra? Har ni feedback till styrelsen eller verksamheterna på Sri Lanka? Har ni idéer om nya verksamheter som skulle kunna startas upp på Sri Lanka? I så fall vänligen kontakta oss senast den 4 oktober så kan vi lyfta det på styrelsemötet.

Vi vill också passa på att rikta ett stort tack till alla er som blivit medlemmar eller skickat bidrag. Det kommer en tid efter pandemin där vi ser att behovet är stort av finansiell hjälp till våra verksamheter. Stort tack för att ni är med i vårt fortsatta arbete med att göra skillnad för Sri Lankas utsatta barn!

Utegångsförbud

I det senaste inlägget kunde vi berätta att ett totalt utegångsförbud infördes den 20 augusti på Sri Lanka. Det skulle pågå under 10 dagar men på grund av ökad smittspridning har förbudet förlängts till den 13 september.

Sri Lanka har varit under lockdown länge nu och affärer, apotek osv. har varit öppna för befolkningen endast några få timmar vissa dagar. Nu är allt stängt och man kan endast handla online. Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar att få höga böter. Situationen är allvarlig och varje dag så ökar antalet smittade och döda.


SLBV följer noga utvecklingen av pandemin på Sri Lanka. Vår förhoppning är att våra verksamheter på Sri Lanka snart ska kunna starta upp igen och att vi ska kunna hjälpa ännu fler barn. Vårt projekt Nutrition for Life har tidigare kunnat bistå 160 barn med matpaket. Vår förhoppning är att när skolorna öppnar igen kunna erbjuda 260 barn matpaket. Detta blir möjligt tack vare alla våra medlemmar och donatorer som bidrar på ett eller annat sätt.


Stort TACK för att just du är

med och bidrar till barnens framtid på Sri Lanka.

Ditt bidrag gör verkligen skillnad.

Under 10 dagar

Den 20 augusti i år infördes ett totalt utegångsförbud under 10 dagar på Sri Lanka. Åtgärden var nödvändig att vidtas för att minska trycket på sjukvården och för att rädda liv. Behovet av hjälp utifrån är stort och växer för varje dag.

De flesta av SLBVs hjälpprogram är knutna till skolor och så länge de är stängda ligger dessvärre också våra akviteter nere. Vi har kontakt med våra inhemska resurspersoner som vittnar om att deltaviruset har lamslagit hela samhället och att fler människor än någonsin behöver vår hjälp. Sri Lanka befinner sig i en mycket svår situation och främst drabbas många barn som förlorar en eller båda föräldrarna i covid-19.

Även om hela landet mer eller mindre ligger nere vill vi planera inför den dagen då det kommer lättnader i restriktionerna.


Därför behövs också mer pengar.

Varenda krona gör skillnad och hjälper barnen på Sri Lanka till en bättre framtid.

Du kan hjälpa oss genom att bli medlem, ge en gåva, följa, dela och kommentera våra inlägg.

Sri Lankas Barns vänner innehar 90-konto, sätt in ditt bidrag på plusgiro 900139-7 eller swisha till 1239001397.

Ramón Sánchez-Lövy

Jag heter Ramón Sánchez-Lövy och är sedan några år pensionär. I början av 1980-talet adopterade min fru och jag först en son och senare en dotter från Sri Lanka. Dessa är numera också gifta och har barn vilket innebär att jag förutom att vara stolt far även är en stolt farfar och morfar.


Vad är ditt uppdrag i SLBV?

Mitt uppdrag inom SLBV är att dels vara sekreterare i styrelsen, dels vara projektledare för Nutritionsprojektet.

Jag kom i kontakt med SLBV genom att min dotter och svärdotter - båda utbildade kockar - ville göra något för barnen på Sri Lanka med anknytning till sina yrken. De startade 2014 en insamling för att ge barn en bättre skoldag. Via SLBV kom de I kontakt med Kelani College och så startades Nutritionsprojektet i mindre skala. Det omfattar idag nästan 2500 elever som får lära sig om vikten av näringsriktig mat samt 160 elever som får ett matpaket varje skoldag.


Har du utifrån dina besök på Sri Lanka sett behovet av stöd till utsatta barn och ungdomar?

Jag har besökt både SLBVs hela projektverksamhet på plats två gånger och ett privat pojkhem och sett vilket omfattande behov som finns för utsatta barn och ungdomar o landet. Jag har också med glädje noterat vilken skillnad SLBV genom sina medlemmars och donatorer insatser har åstadkommit.

Tyvärr har Covidpandemin medfört ett ofattbart lidande för framförallt de barn som redan tidigare levde under under fattiga förhållanden. Skolorna har varit stängda i omgångar och många föräldrar har mist sina jobb och inkomster då inte minst turistnäringen kollapsat.

Jag hoppas att snart kunna åka till Sri Lanka igen för att även på plats kunna hjälpa de mest behövande.

Stort TACK Ramón för att du är så engagerad i SLBV både i Sverige och på Sri Lanka. Styrelsen vore inte komplett utan dig!

Vem är Isac Helgason?


Jag är en gift trebarnsfar som blev adopterad via SLBV 1985. Under mitt arbetsliv har jag alltid haft ett brinnande intresse av att hjälpa människor.

Vad är ditt uppdrag i SLBV?

Jag är ansvarig för våra sociala medier, hemsidan samt projektansvarig för flickhemmet Gunasekara som är ett skyddat boende för flickor mellan 5-18 år. Flickorna har placerats där av myndigheterna på grund av missförhållanden i hemmen.

Vad betyder SLBV för dig?

SLBV har gett mig ett sammanhang där jag kan göra skillnad för barn och unga i Sri Lanka. Det är en bra plattform att kunna utveckla min relation till landet och bidra till att hjälpa de allra mest utsatta.

Vad har du under dina resor till Sri Lanka sett för olika behov bland befolkningen?

Behoven är många och mycket finns att göra. En viktig del är utbildning. Flera av våra projekt vänder sig till barn och unga så att de ska få gå i skolan och känna hopp om framtiden. Genom SLBVs ekonomiska bistånd har vi kunnat hjälpa flera hundra barn men behoven är som känt alltid större än vad ekonomin räcker till.

Jag tror inte att någon ensam kan hjälpa alla människor men genom SLBV kan vi alla göra något för våra barn och ungdomar i Sri Lanka.

Jag hoppas att vårt arbete med sociala medier gör att fler människor i Sverige får upp ögonen för Sri Lanka och väljer att hjälpa till.

Jag vill att Sri Lanka ska bli mer än ett turistmål, att man även ser till lokalbefolkningen.

Ju fler som vill hjälpa till i vårt arbete desto fler barn kan få en bra utbildning och en framtidstro.

SLBV välkomnar en ny sponsor

Måleributiken i Alvik är såväl för yrkesfolk som hobbyhantverkare i stockholmstrakten en känd fackhandelsbutik inom måleri, tapetsering och inredning.

Numera är de även en av SLBVs sponsorer och av den anledningen överlämnade SLBVs ordförande Bo Krigsman ett tackdiplom till företagets ägare och VD, Niklas Frisk.

Niklas har haft befattningen som Asien ansvarig inom koncernledningen för Oriflame och har besökt Sri Lanka många gånger. Han känner väl till förhållandena som den fattiga delen av befolkningen lever under.


Det som Niklas speciellt fastnade för hos SLBV är vårt nutritionsprojekt som vänder sig direkt till barn till fattiga familjer.

Tack vare stödet från våra sponsorer så kan vi nå fler barn och unga med skola, mat och utbildning.

Möte med Rosman Jahja

Trelleborgskoncernen är den största finansiella sponsorn av SLBVs biståndsverksamhet på Sri Lanka. Trelleborgs engagemang är tack vare att företaget har en fabrik på Sri Lanka som tillverkar gummidäck för den globala marknaden.

I måndags kunde representanter från SLBVs styrelse äntligen få till ett fysiskt möte med Rosman Jahja i Trelleborgskoncernen. Rosmans ansvar är området hållbarhet (global sustainability) vilket även innefattar projektet Star for Life på Sri Lanka. Med stängda skolor under pandemin har projektet inte kunnat bedrivas. Nu kommer projektet kunna starta upp igen i och med att skolorna börjar öppnas.


Glädjande nog fick vi beskedet att samarbetet med Trelleborg AB kommer att fortsätta under nästa år, något som var huvudsyftet med vårt besök.

Från vänster: Patrik Romberg Senior VP och Rosmans chef, Bo Krigsman ordf SLBV, Margareta Britting projektledare Star for Life SLBV och Rosman Jahja.

Stort tack Trelleborg AB för ert stöd och gott samarbete genom åren.

Läsa mer?

Besök våran facebook!