Aktuellt

Skolkit-projektet 2022

(2022-11-23)

SLBV har under året 2022 flera gånger beskrivit den svåra situation som landet Sri Lanka befinner sig i ekonomiskt. Vi har berättat om återkommande olyckor som drabbat landets viktiga inkomstkälla, turismen (tsunamin, terrordåd, pandemin). Förutom olyckor har ekonomin försämrats av felaktiga beslut av politiker samt av omfattande korruption.

 

Under 2022 kulminerade problemen i en regeringskris, och den lankesiska valutan devalverades. De som drabbas mest är de fattiga i samhället. Skolorna som varit stängda under en lång tid pga. pandemin öppnade successivt upp i början av år 2022. Skolmyndigheterna förutsåg problem att få tillbaka alla elever till skolan. Man förutsåg följande risker vad gäller skolnärvaron:


  • Skolbarnen hade blivit involverade i familjeekonomi, tex att hjälpa till med intjäning. Således ej komma tillbaka till skolan.
  • Flickorna i tonåren fastnat för ett parliv (dålig familjeekonomi en bidragande orsak). Ett skäl till att utebli från skolan.
  • Familjerna har inte råd att skaffa de mest elementära tillbehören för att barnen ska fungera i skolan (ryggsäck, block, pennor mm). Det kan förefalla vara småpengar för oss. Men allt detta är importvaror. Under och efter pandemin har priserna på dessa varor stigit kraftigt, dels pga rupeens devalvering med ca 35%, dels pga höjda importavgifter (det senare som en inkomstkälla för staten).
  • Alternativet till att tillbringa tid i skolan blev ofta diverse onyttiga vanebildande andra sysselsättningar.

Efter samråd mellan vår lokala organisation och skolledningen vid de två skolor som SLBV samarbetar med fick SLBV ett förslag till ett nytt projekt. Syftet är att hjälpa utvalda familjer så att barnen återvänder till skolan. Det blev ett kit av skolmaterial som delades ut till 400 skolelever.

SLBV samrådde i vår tur med vår partner och huvudsponsor i Sverige, Trelleborg AB. Finansiering på 110 000 SEK säkrades och projektet kunde genomföras under våren 2022.


I bifogad utvärderingsrapport finns en beskrivning av projektet mer i detalj samt uttalanden från rektorer, lärare och elever. 

Länk till rapport

Nutritionsprojektet – Information juli 2022

Först och främst tackar vi alla, som svarade på vår enkät. Vi fick in många synpunkter, både ros och ris, men mest ros. En synpunkt var "Sparsamt med information om pågående projekt". Vi ska bättra oss och börjar med att bifoga en rapport från vår lokala kontaktorganisation "Learning for Life".

Vi har regelbundet fått generöst med bidrag från er för att finansiera ett nutritionsprojekt. Under pandemin öppnade och stängde skolorna flera gånger med följd att antalet utdelade matpaket blev lägre än beräknat (plus att en del andra aktiviteter inom projektets ram inte kunde genomföras). Färre inköp innebar att insamlade medel ackumulerades. Samtidigt blev vi med början i fjol höst varse ett akut problem som en konsekvens av pandemin. Familjer med de minsta marginalerna hade hamnat i en direkt nödsituation vad gäller pengar att handla mat för. Tillsammans med våra lokala anställda beslutades om ett projekt att förse de värst drabbade familjerna med att kit av matråvaror. Projektet slutfördes i januari i år. Nedan finns en länk till uppföljningsrapporten. 

Om ni minns riktade vi för två månader sedan i kvartalsbrev 2 insamlade medel till ett nytt så kallat nödpaket. Anledningen är att situationen för familjerna har försämrats ytterligare. Hittills har ni sammanlagt skänkt 41 000 SEK, vilket är fantastiskt. Tusen tack!

Hälsningar,

/Styrelsen

Klicka här för att ladda ner uppföljningsrapporten


Gåvoknapp på Facebook och uppdatering

Vi är så glada över att kunna meddela att gåvoknappen på vår Facebooksida nu ÄNTLIGEN är på plats. Det betyder att SLBV numera är valbara vid tex. födelsedagsinsamlingar och att det också går lättare att skänka pengar till våra olika projekt.

Eländet tycks aldrig vilja ta slut. Dessa nytagna bilder visar på en översvämning i staden Ratnapura och grönsakshyllorna från en matvarubutik som ekar tomma. Elen stängs fortfarande av under längre perioder och matpriserna fortsätter att stiga. Ett exempel på detta är att nu kostar 500 g fisk 1000 rupees, ca 28 kr. Innan krisen kostade samma mängd 400 rupees, ca 11 kr.

UD avråder tillsvidare från icke-nödvändiga resor med anledning av säkerhetsläget. Den utveckling som nu sker i landet är mycket oroande. Skolorna fick under en period återigen stänga ner på grund av utegångsförbud som regeringen beslutade om. Behovet av hjälp utifrån är större än någonsin.


Lördagen den 28 maj kommer nästa styrelsemöte att hållas. Vi kommer att diskutera hur vi ska jobba vidare med vår verksamhet på plats när läget i landet är fortsatt spänt och priserna har skjutit i höjden.


Vårt varmaste tack till alla er som på olika sätt hjälper till med gåvor, bidrag och att dela och gilla våra inlägg på sociala medier i dessa svåra tider. ❤️🇱🇰


#srilanka #slbvsweden #charitywork #giveagift #supportsrilanka #pray4srilanka #economiccriseofsrilanka #donationbutton

Årsstämma 2022

Den 26 mars gick SLBV:s årsstämma av stapeln. Mötet hölls via Zoom för de 17 deltagare som hade anmält sig. Två nya ledamöter röstades in i styrelsen och verksamhetsberättelsen gicks igenom av styrelsen som berättade lite kort om nuvarande projekt samt kommande.

Det konstaterades att situationen på Sri Lanka börjar bli akut. SLBV hade som mål att kunna dela ut fler matpaket i nutritionsprojektet. I dag delas 160 matpaket ut på skolorna i Bellana och Kelani och förhoppningen var att kunna höja den siffran rejält. Med anledning av de ökade matpriserna som en följd av Coronapandemin kommer SLBV därför bara kunna höja till 170 matpaket. I dag kostar en liter mjölk på Sri Lanka lika mycket som i Sverige vilket är mer än tre gånger så mycket som innan pandemin bröt ut. 


SLBV är mycket stolta över att berätta att en simskola kommer starta upp inom kort. Det blir ett pilotprojekt där en skola bestående av 40 elever kommer att delta. Barnen är från fiskarfamiljer och de yngsta är så unga som 4 år. Simskolan kommer att hållas i en bassäng tillhörande Prince of Wales’ College i Moratuwa med hjälp av en simlärare som har tränat det lankesiska simlandslaget. Till skillnad mot Sverige är simträning inte obligatoriskt på Sri Lanka och dessvärre är drunkningsolyckor fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn och unga.

God jul

Julen närmar sig med rasande fart och vi befinner oss redan i andra advent. 🎄

På Sri Lanka har samhället börjat att öppna upp så smått och extra glädjande är det att undervisningen återupptagits i skolorna efter ett och ett halvt års nedstängning.

Även detta år skickar SLBV ut det traditionsenliga julbrevet med en vädjan om bidrag till våra verksamheter på Sri Lanka. Vi har tidigare kunnat bistå 160 elever med ett matpaket per skoldag i vårt projekt Nutrition For Life. Ambitionen är nu att kunna utöka detta till 200 elever vilket är möjligt tack vare alla våra medlemmar och bidragsgivare.

Vår ambition är att fortsätta vårt nutritionsprogram och också utöka det.

Vill ni vara med och stötta våra projekt så går det att skänka pengar enligt nedan. Varje krona gör skillnad för barnen på Sri Lanka.

Sri Lankas Barns vänner innehar 90-konto, sätt in ditt gåva på plusgiro 900139-7 eller swisha till 1239001397.

Ett stort tack för att du är med och stödjer SLBV och tack för din gåva!

🇱🇰❤️

Vi gör skillnad

SLBV har sedan 2009 ett partnerskap med Star for Life och tillsammans arbetar vi på skolorna Kelani College och Bellana utanför Colombo. Programmet syftar till att ge skolelever kunskap, hopp och framtidstro där de bland annat uppmuntras i musik, dans och konst.


Nyligen fick vi bekräftat att vårt stöd gör skillnad. En 13 årig elev hade svårt för sig i skolan (vi har valt att kalla honom Saman). Saman är en aktiv och energisk kille som hade svårt att koncentrera sig i flertalet ämnen men under en musiklektion förändrades allt. Tack vare en observant musiklärare som uppmärksammade Samans musikaliska begåvning så blev han ombedd att delta i skolorkesterns eftermiddagsrepetitioner.

Saman hade kommit till helt rätt ställe! Förutom att han blev lugnare och kunde behärska sig under musiklektionerna visade han sig vara något av ett underbarn på trummor.

När det väl blev dags för skolkonsert bjöd Saman på en show utan dess like. Han spelade trummor som ett proffs, kastade upp trumpinnarna i luften fångade dem och gick loss på ett solo. Lärare, föräldrar, klasskompisar och skolans rektor var helt i extas efteråt och de stående ovationerna tycktes aldrig vilja ta slut.

Idag har Saman en given plats som trummis i skolorkestern. SLBV är såklart väldigt stolta över att få vara en del av Star for Life där elever som Saman har möjlighet att blomma ut i sin talang.

På styrelsemötet

På styrelsemötet idag togs det upp många viktiga frågor. Vi ser ljust på framtiden för SLBV. Vi passade också på att tacka av Peter för hans värdefulla insats i föreningen och önskar honom ett stort lycka till med alla hans kommande företag


Sist men inte minst ett stort tack till vår värd för dagens möte @tushan81 och tack till @ceylonfoodtruck för utsökt mat. Håll er uppdaterade genom att följa oss på sociala medier för kommande händelser.

Hösten på ingång

Hösten är på ingång och de flesta av våra verksamheter på Sri Lanka är fortfarande vilande. Som tur är kan SLBV arbeta vidare ifrån Sverige med nuvarande samt kommande projekt vilka kommer att diskuteras den 9 oktober då nästa styrelsemöte går av stapeln.

Finns det något som ni medlemmar/följare skulle vilja framföra? Har ni feedback till styrelsen eller verksamheterna på Sri Lanka? Har ni idéer om nya verksamheter som skulle kunna startas upp på Sri Lanka? I så fall vänligen kontakta oss senast den 4 oktober så kan vi lyfta det på styrelsemötet.

Vi vill också passa på att rikta ett stort tack till alla er som blivit medlemmar eller skickat bidrag. Det kommer en tid efter pandemin där vi ser att behovet är stort av finansiell hjälp till våra verksamheter. Stort tack för att ni är med i vårt fortsatta arbete med att göra skillnad för Sri Lankas utsatta barn!

Utegångsförbud

I det senaste inlägget kunde vi berätta att ett totalt utegångsförbud infördes den 20 augusti på Sri Lanka. Det skulle pågå under 10 dagar men på grund av ökad smittspridning har förbudet förlängts till den 13 september.

Sri Lanka har varit under lockdown länge nu och affärer, apotek osv. har varit öppna för befolkningen endast några få timmar vissa dagar. Nu är allt stängt och man kan endast handla online. Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar att få höga böter. Situationen är allvarlig och varje dag så ökar antalet smittade och döda.


SLBV följer noga utvecklingen av pandemin på Sri Lanka. Vår förhoppning är att våra verksamheter på Sri Lanka snart ska kunna starta upp igen och att vi ska kunna hjälpa ännu fler barn. Vårt projekt Nutrition for Life har tidigare kunnat bistå 160 barn med matpaket. Vår förhoppning är att när skolorna öppnar igen kunna erbjuda 260 barn matpaket. Detta blir möjligt tack vare alla våra medlemmar och donatorer som bidrar på ett eller annat sätt.


Stort TACK för att just du är

med och bidrar till barnens framtid på Sri Lanka.

Ditt bidrag gör verkligen skillnad.

Under 10 dagar

Den 20 augusti i år infördes ett totalt utegångsförbud under 10 dagar på Sri Lanka. Åtgärden var nödvändig att vidtas för att minska trycket på sjukvården och för att rädda liv. Behovet av hjälp utifrån är stort och växer för varje dag.

De flesta av SLBVs hjälpprogram är knutna till skolor och så länge de är stängda ligger dessvärre också våra akviteter nere. Vi har kontakt med våra inhemska resurspersoner som vittnar om att deltaviruset har lamslagit hela samhället och att fler människor än någonsin behöver vår hjälp. Sri Lanka befinner sig i en mycket svår situation och främst drabbas många barn som förlorar en eller båda föräldrarna i covid-19.

Även om hela landet mer eller mindre ligger nere vill vi planera inför den dagen då det kommer lättnader i restriktionerna.


Därför behövs också mer pengar.

Varenda krona gör skillnad och hjälper barnen på Sri Lanka till en bättre framtid.

Du kan hjälpa oss genom att bli medlem, ge en gåva, följa, dela och kommentera våra inlägg.

Sri Lankas Barns vänner innehar 90-konto, sätt in ditt bidrag på plusgiro 900139-7 eller swisha till 1239001397.

Ramón Sánchez-Lövy

Jag heter Ramón Sánchez-Lövy och är sedan några år pensionär. I början av 1980-talet adopterade min fru och jag först en son och senare en dotter från Sri Lanka. Dessa är numera också gifta och har barn vilket innebär att jag förutom att vara stolt far även är en stolt farfar och morfar.


Vad är ditt uppdrag i SLBV?

Mitt uppdrag inom SLBV är att dels vara sekreterare i styrelsen, dels vara projektledare för Nutritionsprojektet.

Jag kom i kontakt med SLBV genom att min dotter och svärdotter - båda utbildade kockar - ville göra något för barnen på Sri Lanka med anknytning till sina yrken. De startade 2014 en insamling för att ge barn en bättre skoldag. Via SLBV kom de I kontakt med Kelani College och så startades Nutritionsprojektet i mindre skala. Det omfattar idag nästan 2500 elever som får lära sig om vikten av näringsriktig mat samt 160 elever som får ett matpaket varje skoldag.


Har du utifrån dina besök på Sri Lanka sett behovet av stöd till utsatta barn och ungdomar?

Jag har besökt både SLBVs hela projektverksamhet på plats två gånger och ett privat pojkhem och sett vilket omfattande behov som finns för utsatta barn och ungdomar o landet. Jag har också med glädje noterat vilken skillnad SLBV genom sina medlemmars och donatorer insatser har åstadkommit.

Tyvärr har Covidpandemin medfört ett ofattbart lidande för framförallt de barn som redan tidigare levde under under fattiga förhållanden. Skolorna har varit stängda i omgångar och många föräldrar har mist sina jobb och inkomster då inte minst turistnäringen kollapsat.

Jag hoppas att snart kunna åka till Sri Lanka igen för att även på plats kunna hjälpa de mest behövande.

Stort TACK Ramón för att du är så engagerad i SLBV både i Sverige och på Sri Lanka. Styrelsen vore inte komplett utan dig!

Vem är Isac Helgason?


Jag är en gift trebarnsfar som blev adopterad via SLBV 1985. Under mitt arbetsliv har jag alltid haft ett brinnande intresse av att hjälpa människor.

Vad är ditt uppdrag i SLBV?

Jag är ansvarig för våra sociala medier, hemsidan samt projektansvarig för flickhemmet Gunasekara som är ett skyddat boende för flickor mellan 5-18 år. Flickorna har placerats där av myndigheterna på grund av missförhållanden i hemmen.

Vad betyder SLBV för dig?

SLBV har gett mig ett sammanhang där jag kan göra skillnad för barn och unga i Sri Lanka. Det är en bra plattform att kunna utveckla min relation till landet och bidra till att hjälpa de allra mest utsatta.

Vad har du under dina resor till Sri Lanka sett för olika behov bland befolkningen?

Behoven är många och mycket finns att göra. En viktig del är utbildning. Flera av våra projekt vänder sig till barn och unga så att de ska få gå i skolan och känna hopp om framtiden. Genom SLBVs ekonomiska bistånd har vi kunnat hjälpa flera hundra barn men behoven är som känt alltid större än vad ekonomin räcker till.

Jag tror inte att någon ensam kan hjälpa alla människor men genom SLBV kan vi alla göra något för våra barn och ungdomar i Sri Lanka.

Jag hoppas att vårt arbete med sociala medier gör att fler människor i Sverige får upp ögonen för Sri Lanka och väljer att hjälpa till.

Jag vill att Sri Lanka ska bli mer än ett turistmål, att man även ser till lokalbefolkningen.

Ju fler som vill hjälpa till i vårt arbete desto fler barn kan få en bra utbildning och en framtidstro.

SLBV välkomnar en ny sponsor

Måleributiken i Alvik är såväl för yrkesfolk som hobbyhantverkare i stockholmstrakten en känd fackhandelsbutik inom måleri, tapetsering och inredning.

Numera är de även en av SLBVs sponsorer och av den anledningen överlämnade SLBVs ordförande Bo Krigsman ett tackdiplom till företagets ägare och VD, Niklas Frisk.

Niklas har haft befattningen som Asien ansvarig inom koncernledningen för Oriflame och har besökt Sri Lanka många gånger. Han känner väl till förhållandena som den fattiga delen av befolkningen lever under.


Det som Niklas speciellt fastnade för hos SLBV är vårt nutritionsprojekt som vänder sig direkt till barn till fattiga familjer.

Tack vare stödet från våra sponsorer så kan vi nå fler barn och unga med skola, mat och utbildning.

Möte med Rosman Jahja

Trelleborgskoncernen är den största finansiella sponsorn av SLBVs biståndsverksamhet på Sri Lanka. Trelleborgs engagemang är tack vare att företaget har en fabrik på Sri Lanka som tillverkar gummidäck för den globala marknaden.

I måndags kunde representanter från SLBVs styrelse äntligen få till ett fysiskt möte med Rosman Jahja i Trelleborgskoncernen. Rosmans ansvar är området hållbarhet (global sustainability) vilket även innefattar projektet Star for Life på Sri Lanka. Med stängda skolor under pandemin har projektet inte kunnat bedrivas. Nu kommer projektet kunna starta upp igen i och med att skolorna börjar öppnas.


Glädjande nog fick vi beskedet att samarbetet med Trelleborg AB kommer att fortsätta under nästa år, något som var huvudsyftet med vårt besök.

Från vänster: Patrik Romberg Senior VP och Rosmans chef, Bo Krigsman ordf SLBV, Margareta Britting projektledare Star for Life SLBV och Rosman Jahja.

Stort tack Trelleborg AB för ert stöd och gott samarbete genom åren.

Läsa mer?

Besök våran facebook!