Aktuellt

Rapport från Morawaka

(2023-11-19)

Det kom en rapport från Kumari i Morawaka där vi fick läsa om hur det går med hennes win-win project samt några hälsningar från barnen. För att läsa rapporten i sin helhet klicka här.

USA:s ambassadör, Internationella barndagen, start av grupp 3

(2023-10-08)

Det händer mycket för barnen i simskolan nu. Som vi tidigare har berättat har några av barnen från vår första grupp, pilotgruppen, börjat träna livräddning hos SLLS - Sri Lanka Life Saving. 

SLLS har redan haft flera event tillsammans med samarbetspartners som tex kan handla om en gemensam insats till att städa stranden. Nyligen hölls ett sådant städevent där USA:s ambassadör, Julie Chung, var inbjuden. Utöver diverse livräddningstävlingar på stranden hjälptes alla åt att göra stranden ren och våra tjejer Himashi och Olina fick välkomna ambassadören med blommor. 


Barnen som tränar livräddning har även fått göra tester för att bli certifierade livräddare i sin ålderskategori. SLBV är stolta över att meddela att samtliga barn klarade simtesterna. Ett av simtesterna var att simma 200 m under 6 min. Den snabbaste simmade på mindre än 4,5 minut! Nu väntar även ett skriftligt prov. De som är 12 år kan bli juniora livräddare och de som är äldre kan bli livräddare på ungdomsnivå. 


I samarbete med Hameedia, Sri Lankas mest kända klädmärke, samt organisationerna Rainbow, My friend och Life-Worth har barnen fått delta på firandet av Internationella barndagen. De fick göra sandskulpturer, flyga drakar som de tillverkat själva, bli underhållna av dansare och trollkarl och få kroppsmålningar. Dessutom bjöds det på förtäring som lunch, glass och sockervadd.

Nu har grupp nummer tre påbörjat sina fyra månader i simskolan. Denna gång har fler tjejer anmält sig än i våra tidigare två grupper vilket känns extra kul.

Simskolan...

(2023-09-14)

...gör fortsatt succé vilket överträffat våra förväntningar med råge. Nu börjar grupp nr 2 att närma sig slutet på sina fyra månader och grupp 3 kommer påbörja sin träning i början på oktober.

SLBV står för skjuts till- och från simskolan, badkläder, mellanmål efter varje simlektion, poolhyra samt simcoacher. Barnen betalar ingenting.

Simskolan är ett livsviktigt projekt. Utöver att motverka drunkning kan simkunskaperna leda till ett jobb som badvakt, livräddare osv. i framtiden.

När grupp nr 2 avslutar sin kurs har runt 50 barn lärt sig simma. SLBV hoppas på att kunna öka denna siffra genom att fortsätta finansiera detta livsviktiga projekt.

För bara 25 kr kan en pojke få ett par badbyxor och för ca 60 kr kan en flicka få en baddräkt. Har du möjlighet att bidra till att fler barn får chansen att lära sig simma?

I så fall tar vi tacksamt emot ditt bidrag via gåvoknappen på vår Facebooksida. Det går också bra att swisha till vårt 90-konto 123 900 13 97. Ange ”Simskola” i meddelandefältet. Hjälp oss gärna att sprida detta genom att dela vårt inlägg i sociala medier.

Stort TACK till alla er som på olika sätt hjälper till.

På bilderna nedan tränar några av barnen på ryggsim. När kursen är avslutad kommer de kunna bröstsim, crawl och ryggsim. De får även prova på fjärilsim.

Morawaka

(2023-07-30)

Från SLBVs senaste besök i Morawaka tidigare i år kommer här kortare intervjuer med några av eleverna. Stort tack till alla er som var med på insamlingen vid jul. Pengarna gör stor skillnad för dessa barn och vi hoppas att de kommer uppnå sina drömmar om att bli läkare, cricketproffs, danslärare och IT-ingenjör när de bli stora.

Gihansasa är 14 år och berättar att han vill bli läkare när han blir stor. Han går i en annan skola men kommer till Kumaris undervisning också då han tycker att detta projekt är till stor hjälp.

Ishi Nehara är 13 år och vill bli ingenjör inom mjukvaruutveckling. "Jag tycker projektet är bra och jag tycker bäst om IT-lektionerna" säger hon.

Danuki är 10 år. Hon tycker att projektet är bra eftersom hon har lärt sig jättemycket av att gå på Kumaris lektioner. "Jag vill bli danslärare när jag blir stor" säger hon.

Pradeep Kumara är 12 år gammal och vill bli cricketproffs när han blir stor. Han är duktig på engelska och Kumari berättar stolt att han deltar på både hennes IT- och engelska lektioner. "Jag kommer att ha stor nytta av allt jag lär mig hos Kumari även i framtiden" säger han.

Återkoppling från Gunasekara samt intervju med "Sehansa" 20 år

(2023-07-15)

Styrelsen har nyligen varit i kontakt med flickhemmet Gunasekara för att höra hur det har gått för dem sedan vi skickade de insamlade pengarna från kvartalsbrev 1 för i år.

Pengarna används mycket riktigt till att flickorna på ett säkert sätt ska transporteras till och från skolan men också till extra undervisning. Tack vare alla våra generösa medlemmar och bidragsgivare räckte pengarna även till att anställa ytterligare en person som främst kommer att ta hand om de minsta barnen.

 

Under Tusharis besök på Sri Lanka i början av året fick hon chans att prata lite närmare med ”Sehansa” 20 år som tidigare bott på Gunasekara.

 

Sehansa var 8 år gammal när hon kom till Gunasekara. Ingen kunde ta hand om henne och hennes syster då mamman lämnade familjen för en ny man när Sehansa bara var 7 år gammal. Först tog hennes pappa hand om döttrarna fram tills Sehansa var 8 år men polisen satte stopp för detta eftersom det inte var tillåtet att barnen var ensamma hemma när pappan jobbade. Sehansa berättar att hon blev väldigt ledsen när hon inte fick bo kvar hos sin pappa och att hon inte förstod att han inte skulle följa med till Gunasekara.

 

Jag frågar henne vad hon tyckte om att bo på Gunasekara.

Hon svarar att det var det bästa stället att bo på. Det var ett säkert ställe och flickorna saknade inget.

-Även idag skulle jag vilja bo där, säger hon och skrattar.

 

Sehansa bodde kvar på Gunasekara tills hon var 19 år. Hon jobbar idag på ett sjukhus och bor i en tjänstebostad. Hon får livet att gå ihop med den lönen hon har men det är tufft.

-Det förstod man ju inte när man var liten, att livet kunde vara så här tufft stundtals, säger hon.

 

Jag frågar henne hur hon ser på framtiden.

-Just nu kombinerar jag jobbet med studier. Jag studerar HR. Jag skulle vilja jobba på en tv-kanal och ha ett eget program, kanske en talangshow i framtiden.

 

Vad skulle du vilja säga till kommande flickor som kommer att bo på Gunasekara?

-Detta är det bästa stället att växa upp på. Jag vet inget om andra hem men här är det så bra personal som tar hand om oss, särskilt Ms. Rasika som brydde sig jättemycket om oss. Även när Ms. Rasika hade egna problem fanns hon alltid där för oss och hon gjorde så mycket mer för oss än bara sitt jobb.

 

Slutligen säger hon att hon vill rikta ett stort tack till SLBV, ICA Kvantum i Västerås, alla medlemmar och bidragsgivare som har hjälpt flickorna med så väl ekonomiskt stöd som hygienartiklar.

-Det är knappt att vi lankeser får hjälp av Sri Lanka så hjälpen från Sverige gör stor skillnad för oss, säger hon och sätter ihop handflatorna, nickar leende och tackar.

 

Bilden föreställer ”Sehansa” som egentligen heter någonting annat.

SLLS - Sri Lanka Life Saving

(2023-07-10)

Ett av SLBVs projekt som glädjande nog verkligen har utvecklats är simskolan. Första gruppen med barn är klara med sina fyra månaders träning (och det ska tilläggas att samtliga barn lärde sig simma) och nu är grupp 2 i gång med sina fyra månader. Redan efter några lektioner kunde några av de äldre barnen i grupp 2 crawla en bit.

Några som verkligen var intresserade av att vidareutbilda barnen från grupp 1 var SLLS – Sri Lanka Life Saving. Genom att vi införde några workshops tillfällen under simskolans gång kom det fram att flera av barnen drömde om att bli livräddare. De barn som är 12 år och äldre har fått börja träna hos SLLS och har möjlighet att bli juniora livräddare. De får dessutom vistas mer i havet, vara aktiva och utbildningen kan bidra till jobb i framtiden.

Men framför allt kommer några av barnens dröm om att bli livräddare ett steg närmare till att bli verklighet. Det känns sååå häftigt!

För att se några videoklipp från deras träning i Mount Lavinia kan ni klicka här

Trevlig Midsommar önskar styrelsen!

(2023-06-23)

Vi i styrelsen vill passa på att önska alla våra medlemmar, följare och bidragsgivare en riktigt trevlig midsommar. Föregående helg spenderades i Trosa där vi hade styrelsemöte men också tid till att reflektera och se tillbaka på allt som vi tillsammans med er har lyckats genomföra. Det är med både förväntan men även med lite oro som vi funderar på framtiden kring all verksamhet vi har i Sri Lanka. Positivt är att Sri Lanka nu har blivit beviljad hjälp från bland annat IMF - International Monetary Fund och allt fler turister sakta men säkert börjar komma tillbaka. Vi får hoppas att detta är en trend som håller i sig.

Extra glädjande är att simskolan nu är inne på grupp nr 2 med barn som ska få lära sig att simma. Från första gruppen lärde sig alla barnen att simma när deras fyra månader var över. Dessa barn har nu möjlighet att få fortsätta simma hos SLLS – Sri Lanka Life Saving (Sri Lankas livräddningssällskap). Barn från 12 år och uppåt har möjlighet att bli juniora livräddare, få fortsätta simma och i framtiden få möjlighet att få ett jobb.

Stort tack till er alla och ha nu en riktigt skön Midsommar!

Bild från styrelsemötet i Trosa med vår ekonomiansvarige Lennart och Ramón projektledare för NFL - Nutrition for Life i bakgrunden. Bild nr 2 är precis dagsfärsk. Barnen är på väg tillsammans med simtränaren Harshana i bussen för dagens simlektion.

Nya filmer från simskolan på youtube

(2023-05-28)

Nu finns nya filmer från simskolan uppe på vår youtube kanal. Det är så häftigt att dessa barn som inte kunde simma alls för fyra månader sedan nu simmar som de inte gjort annat. Gå in på vår youtube kanal så får ni se själva! Länk till youtube hittar ni här

Kvartalsbrev nr 2 Nutritionsprojektet

(2023-05-09)

Bästa/-e stödjare!

Som ni säkert har sett på nyheterna de senaste månaderna har situationen på Sri Lanka stabiliserats något, både politiskt och ekonomiskt, genom att både Kina och Världsbanken har lovat ställa upp med nödvändiga lån. Turismen har, dock i mycket begränsad omfattning, sakta börjat komma igång igen. För flertalet lankeser märks dock tyvärr ingen förbättring. SLBVs två nödpaketsinsatser under 2021 och 2022 förbättrade läget för ett begränsat antal familjer vilket vi tidigare berättat om. Under sista tertialen 2022 utökade vi antalet dagliga matpaket i våra två skolor i Bellana och Kelani till sammanlagt 280. Det faktiska behovet har av respektive skolas rektor uppskattats vara betydligt större!

Under 2023 har SLBV målsättningen att dels ha kvar 280 dagliga matpaket, dels genomföra ett antal utbildningsinsatser i skolorna som under de senaste åren av olika skäl inte kunnat genomföras. Mätningarna av elevernas BMI (Body Mass Index) har återupptagits. När man senast gjorde dessa mätningar 2019 konstaterades att många elever hade BMI understigande 14, vilket räknas som underviktig. Utbildning i god munhälsa för elever och särskilda hälsokontroller av tonårsflickor är några andra program som återupptas under 2023.

Detta år beräknas ha 180 skoldagar vilket innebär att genom Nutritionsprojektets försorg c:a 50.000 matpaket kommer att delas ut. Genomsnittskostnaden för ett matpaket inklusive utbildningspaketet är 8 kr, till stor del beroende på devalveringen av den lankesiska rupien. Kostnaden per elev för skolåret 2023 blir exempelvis 1.440 kr. Årets mycket tuffa målsättning är att öka bidraget från förra årets drygt 300 000 kr till 400 000 kr, dvs en ökning med ca 30 %.

Om du vill och kan hjälpa till att nå denna tuffa målsättning, sätt in ditt bidrag på vårt 90-konto 900139-7 eller swisha till 1239001397. Ange ”Nutrition” på inbetalningen.

 

Ramón Sánchez-Lövy, projektledare för Nutritionsprojektet

Nyårshälsning från Sunethra och barnen

(2023-05-01)

Vi fick en nyårshälsning från Sunethra och alla hennes barn när de firade nyår ihop på Sambodhi home. Sunethra bad oss att visa bilder för alla våra medlemmar, bidragsgivare och följare från hennes och barnens nyårsfestival.

Vi vill också passa på att tipsa om vår youtube kanal där man kan se lite filmer från Sri Lanka och vår verksamhet. Dels kan man se våra samlingsfilmer och några klipp från vårt nyaste projekt simskolan. Det finns även en film från just Sunethras hem för handikappade. Gå gärna in och titta och följ. Fler filmer från vår verksamhet kommer att läggas upp. För länk till vår youtube kanal, klicka här

Simskolan i TV

(2023-04-29)

Nyligen uppmärksammades vårt senaste projekt, simskolan, i lankesisk tv.

För att se klippet, klicka här


Gott nytt år Sri Lanka

(2023-04-14)

Idag säger vi "Suba aluth awuruddak wewa" och "Puttāṇṭu vāḻttukaḷ" som betyder Gott nytt år på singalesiska respektive tamil. Gott Nytt År Sri Lanka!

Bilden föreställer Colombo by night.

Workshop

(2023-04-09)

Simskolan har ju som ni vet verkligen blivit en succé! Dock märkte vi för ett tag sedan att en del av barnen hade svårt att fokusera. Jag och assisterande simcoach Harshana diskuterade detta och kom fram till att vi ville hålla i en workshop för barnen och deras föräldrar.

Harshanas vän Manoj jobbar som ”child development facilitator” (kurator/mentor) och blev så intresserad av vårt projekt att han absolut ville vara med och ställde upp med att hålla i detta helt gratis. Han föreslog att workshopen skulle vara fem lördagar framöver och den första som hölls blev riktigt lyckad! Manoj var otroligt duktig på att prata med både föräldrarna och barnen.

Nästan alla föräldrar kom och trots att flera inte kunde så mycket engelska kom de fram och överöste SLBV med sin tacksamhet över simskolan. Flera av dem önskade att de hade fått samma chans när de var barn. De bor ju på stranden i Rathmalana och har sett flera drunkningsolyckor och då önskat att de skulle kunnat ha ingripit.

Workshopen ledde till att vi fick bättre förståelse för hur barnen har det och vi kunde urskilja några barn som behöver lite extra stöttning i livet vilket Manoj och kollegor till honom kommer kunna hjälpa till med.

På första simlektionen efter workshopen var barnen som små ljus och det blev en riktigt lyckad lektion med mer fokus. Direkt när de kom till poolen frågade de när nästa workshop skulle hållas. Några uttryckte att det var nervöst i början att prata inför de andra men att de insåg att det inte var så farligt och att de nu fått bättre självförtroende. Nästan alla barnen fick simma från den djupa delen och jag blev mycket imponerad över lilla Shakira som är en av de yngsta och minsta. Det lossnade för henne och hon crawlade helt perfekt.

Syftet med workshopen var att vi vill att barnen ska fokusera bättre under simlektionerna, att föräldrarna ska förstå hur de på bästa sätt kan stötta sina barn i detta och förstå hur viktigt det är att barnen dyker upp varje gång. Vi hoppas också att barnen ska inse vikten med detta viktiga projekt och att det är ett bättre alternativ till droger och våld som ju tyvärr är välkänt förekommande fenomen i Rathmalana. Vi vill också att de ska lära sig att samarbeta bättre och vi kommer jobba vidare med teambuilding osv.

"Nilmini" och "Wasanthi" på Gunasekara

(2023-03-22)

SLBV’s första kvartalsbrev riktades till förmån för Gunasekara med förhoppningen om att få ihop pengar så att flickorna på ett säkert sätt kan transporteras till och från skolan.

Under ett av mina besök på Gunasekara fick jag möjlighet att prata lite djupare med två av flickorna. Först ut var “Nilmini” som idag är 15 år. Hon kom till hemmet när hon var 11 år. Hennes mormor tog hand om henne då hennes mamma var död

Dessvärre bodde Nilmini inte på ett bra ställe så tillslut hamnade hon på Gunasekara så att hon skulle kunna få bättre möjligheter i livet. Jag frågade henne vad som var det bästa med Gunasekara och fick svaret Ms. Rasika (föreståndaren). Näst bäst är alla vänner som hon har på Gunasekara. Hon går i årskurs 10 och drömmer om att bli danslärare när hon blir stor. Innan dess vill hon plugga på universitetet. Hennes favoritämne i skolan är engelska och när hon har fritid gillar hon att spela dataspel.

Nästa tjej jag pratade med var 6 åriga “Wasanthi”. Hon kom till Gunasekara i början av 2022. Hon vet inte om anledningen till varför hon är på Gunasekara men Ms. Rasika berättar senare att båda hennes föräldrar är narkomaner. Wasanthi har tidigare bott på barnhem och säger att Gunasekara är ett bra ställe. Precis som Nilmini säger hon att det bästa med boendet är Ms. Rasika och alla hennes vänner på Gunasekara. Hon går i första klass och favoritämnet är matte. Hon gillar att läsa och plugga och säger att när hon blir stor vill hon bli läkare för vuxna.

Stort TACK till alla er som har bidragit till insamlingen för skolskjuts. Om du ännu inte har hunnit bidra och vill vara med kan du swisha till vårt 90-konto på 123 900 13 97 och skriv “Kv 1” i meddelandefältet. Tack för ditt bidrag.

Nilmini och Wasanthi heter egentligen någonting annat. Flickorna på bilden har inget med flickorna i texten att göra. På bild nr 2 kan ni se Gunasekaras senaste tillskott: tre tjejer och en kille som är 2 veckor gamla. Här passas de av sin storebror Tiger.

Suhada Home och Sunethra

(2023-03-12)

Så fick jag tillslut träffa Ms Sunethra och några av hennes 215 barn! Jag har läst om Sunethra och hennes jobb med de handikappade barnen sedan jag var liten och jag har alltid känt att jag velat träffa Sri Lankas moder Teresa som hon kallas. Suhada home är ett av fem boenden som Sunethra har. Majoriteten av de boende kom till hemmet som spädbarn. Sunethra berättar att barnen inte har någon anhörig, oftast har barnen hittats direkt på gatan så det finns inga föräldrar alls med i bilden. På Suhada home är de yngsta 6 år. Barnen bor oftast på Suhada home hela livet och även Sunethra själv bor mestadels här. Trots att jag blir ledsen över barnens situation så inser jag när jag åker därifrån att jag mest har skrattat tillsammans med dem under dagen. De var så nyfikna och ville verkligen försöka prata med mig, jag kände att de var genuint glada över att ha mig där. Jag fick ett jättefint välkomnande där alla boende gav mig blommor och välkomnade mig med Ayubowan. Sunethra säger att hon är lite orolig över hur det blir den dagen hon inte finns längre: ”Det finns ingen som kommer ta över detta.” säger hon. Hon visar mig runt och jag får se hur bra ombyggnationen blev. Dessvärre är det mycket kvar att restaurera och det är en kostnadsfråga men det känns bra att se att pengarna från SLBV har varit till stor hjälp. Innan vi skiljs åt lovar jag att komma tillbaka igen.

Succé

(2023-02-28)

Simskolan har verkligen blivit en succé och jag kunde inte bli mer stolt över barnen, simtränarna och projektet! Harshana, en av simcoacherna föreslog att jag skulle besöka barnen och deras föräldrar i Rathmalana som området heter där de bor. Jag tyckte detta var ett jättebra förslag och begav mig dit. I skrivandets stund har jag hunnit besöka barnen i Rathmalana flera gånger och de får mitt hjärta att smälta varje gång med sina leenden när de kommer fram för att hälsa. Rathmalana är inte det bästa området att växa upp i då det tyvärr förekommer en del droger och våld.

Jag hoppas verkligen att simskolan kan hjälpa barnen att komma bort från ett kriminellt liv och att projektet långsiktigt ska kunna lära alla barnen i Rathmalana att simma. När vi har besökt området har vi även fått möjligheten att prata med barn som idag inte är med i simskolan men gärna vill börja. Tack vare alla er som hjälpt till att skänka pengar till detta viktiga projekt har SLBV möjlighet att hålla i ytterligare två kurser och därmed ge fler barn möjligheten att lära sig simma. Stort TACK till er som gör detta möjligt!

På bilden syns en 12 årig kille som lektion nr 8 simmar från den djupa till den grunda delen med de assisterande simtränarna vid sin sida. För att se filmen från detta tillfälle hänvisar vi till vår Facebook- och/eller Instagramsida.

Gunasekara

(2023-02-13)

Under ett av mina besök hos Gunasekara fick jag tillfälle att prata lite närmare med Rasika, hemmets föreståndare som har jobbat här i 11 år.


Rasika jobbade tidigare med ekonomi men kände att ett jobb framför datorn inte var något för henne varpå hon sökte sig till Gunasekara. Hon såg en annons där Gunasekara sökte en administratör vilket hon sökte och så småningom blev hon hemmets föreståndare. Rasika säger att hon gillar att prata med barnen och hoppas på att hon kan vara en bra förebild så att barnen växer upp till att bli starka och självständiga individer. Hon jobbar på hemmet varje dag och utbildar sig samtidigt inom rådgivning så hon lättare ska kunna stötta barnen.


Jag frågar henne hur barnen hamnar på Gunasekara.

“Barnen kommer till oss när de är runt 5-6 år och stannar tills de är 18. Oftast är anledning att föräldrarna har separerat och tillslut så gifter sig mamman med en yngre man och barnen blir utsatta för olika övergrepp men det kan också bero på att föräldrarna missbrukar droger” säger Rasika.


Vidare säger hon att det alltid är svårt när barnen lämnar hemmet vid 18 års ålder men att det samtidigt gör att de kan hjälpa fler barn som finns på myndigheternas lista.


Jag har själv besökt Gunasekara några gånger nu och det är härligt att se att tjejerna har det bra och blir väl omhändertagna. Både personalen och barnen ser ut att trivas och det är mycket skratt och lek emellanåt.


Det är strängt förbjudet att fotografera barnen för att skydda deras identiteter men däremot fick jag tillstånd att fotografera deras miljö. Bilderna visar Rasika, flickornas sovsal där Rasika visar runt styrelseledamot Margareta, hemmets fritidslokal där flickorna kan utöva dans, se på film, spela instrument osv. Även hemmets minsting kattungen Tiger fick också vara med.

Äntligen!

(2023-01-30)


Så startade simskolan! Det var 14 glada men lite smått nervösa barn som kom med ordnad transport till Kinross simbassäng. Kinross är Sri Lankas första simklubb för livräddning och ligger belägen i Wellawatte. Efter lite fnissande när badmössorna skulle på hoppade tillslut alla barn i vattnet. Eller nästan alla. En liten tjej, den minsta av dem alla var jätterädd och en av simcoacherna ägnade stor del av lektionen till att övertala henne till att hoppa i vilket hon tillslut gjorde.

Jag är så imponerad över hur proffsiga simcoacherna är, dels över deras kunskaper och sättet i att lära ut men också hur väl de kommunicerar med barnen. Det var många high five efter att barnen klarat av olika moment. Barnen var jätteduktiga och modiga och det syntes hur kul de tyckte det var att få lära sig simma. Ansvarig simcoach Kanchen börjar alltid med att lära nya elever att lära sig flyta. Kan eleverna det momentet så blir resten så mycket lättare sen säger han.

Jag fick även chansen att fråga barnen efteråt om de hade haft kul och om de vill fortsätta och det ville de. Simskolan kommer att pågå varje måndag och fredag under fyra månader. Redan lektion 2 dök ytterligare 14 barn upp så totalt plaskade 28 barn runt. Ryktet sprider sig. 😍🥰 Min dröm om att starta simskola har äntligen blivit verklighet.

/Tushari 😍🥰🙏

Besök i Morawaka

(2023-01-23)


För drygt en vecka sedan var styrelseledamöterna Tushari och Margareta i Morawaka för att hälsa på Kumari. Kumari växte upp på Gunasekara och utbildade sig sedan till lärare. Idag undervisar hon i IT och engelska från sitt eget hem för de fattiga barnen som bor kring teplantagerna. Barnen är från 6 år och uppåt. Både Kumaris man och föräldrar till några av barnen är på plats under lektionerna och är behjälpliga med att servera barnen mellanmål när lektionen är slut. Det är jättetydligt att barnen älskar Kumari och tycker att undervisningen är kul. Vi imponerades av Kumaris energi och engagemang. Hon brinner för att lära ut och det finns en fin ömsesidig respekt mellan Kumari och eleverna. Kumari är ett levande bevis på hjälp till självhjälp och SLBV är stolta över att kunna sponsra henne och eleverna.

Styrelsebesök i Sri Lanka

(2023-01-23)

Just nu är styrelseledamot Tushari Gullberg i Sri Lanka för att besöka SLBV’s olika projekt. Tushari kommer att vara i Sri Lanka i tre månader och planen är att lära känna kollegorna på plats samt att lära sig mer om de olika verksamheterna. Hittills har hon varit här i drygt två veckor och har tillsammans med styrelseledamot Margareta Britting redan hunnit besöka Kumari i Morawaka, flickhemmet Gunasekara och Learning for Lifes kontor samt haft möte med simtränaren inför simskolan som ska starta i januari.

På bild syns Tushari och Rasika som är föreståndare på flickhemmet Gunasekara.

Gott Nytt År!

(2022-12-31)

Detta år har varit ett mörkt år för Sri Lanka med pandemin, avsaknad av el och livsmedel och de politiska oroligheterna som efterföljde. Därför känns det glädjande att kunna berätta att 2022 blev ett rekordår för SLBV vad gäller insamling. Dels har våra informationsåtgärder medfört att fler känner till oss men förmodligen också att vi hela tiden har rapporterat om den dystra utvecklingen av Sri Lankas ekonomi där vår verksamhet kommer väl till pass. Tillsammans med alla er medlemmar och bidragsgivare har vi lyckats samla ihop över 1,5 miljon kronor under året. 


Vi i styrelsen vill rikta vårt varmaste tack till er alla som på olika sätt hjälpt till att dela våra inlägg på sociala medier samt bidragit ekonomiskt. Nu får vi hoppas att 2023 blir ett bättre år i hela världen. Vi kommer fortsätta med samtliga projekt. Simskolan ser äntligen ut att kunna starta i mitten/slutet på januari. Kumaris IT-projekt som satte igång i början på november har rullat på jättebra. Nyligen skickade hon en nyårshälsning till vår ordförande Bo Krigsman:

Dear sir, 

wish you and family Have a wonderful and prosperous New Year 2023 💐💐💐. Also send my best new year wishes to all of members of SLBV.

 

Thank you sir, 

From, 

Your faithfully, 

Kumari


Vi i styrelsen önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

(Nedan ser ni hur man säger och skriver på singalesiska och tamil):


singalesiska

සුභ නව වසරක්

Suba nawa vasarak wewa


tamil

புத்தாண்டு வாழ்த்துக்கள்

Puttāṇṭu vāḻttukkaḷ


Uppdatering från Sri Lanka

(2022-12-10)

Just nu är vår styrelseledamot Margareta Britting på plats i Sri Lanka för att besöka SLBV:s verksamheter. Fö