Hjälp Oss hjälpa

Sätt in ditt bidrag på vårt 90-konto: 900139-7


  Samarbetspartner

   

Sök / Search


       Facebook

Powered by Squarespace

Matara Fadderbarnsprogram MSP 1-3

Projektansvarig:
Christina Riddebäck, christina@riddeback.se

I Matara på Sri Lankas sydspets driver Biståndsföreningen Sri Lankas Barns Vänner tillsammans med Institute for Development of Community Strengths (INDECOS) ett mycket uppskattat fadderbarnsprogram (Matara Sponsor Child Program MSP 1-3). 65 barn är knutna till programmet MSP 1-3.

Fadderbarnen är utvalda av INDECOS och alla barnen har stora behov av att få ekonomiskt stöd. Att ge möjlighet till studier och därigenom ge barnen förutsättning att kunna förändra och påverka sina liv är målsättningen med detta fadderbarnsprogram.

Alla fadderbarnen deltar i extralektioner i engelska, matematik och data mm. Tanken är också att de äldre fadderbarnen ska arbeta som extra resurser och hjälpa de yngre barnen. Fadderbarnen har även tillgång till alla aktiviteter på Matara Children Center (MCC).

Fadderföräldrarna bekostar även hälsovård, skoluniformer, skolmateriel och bussbiljetter samt en årlig utflykt.

Artiklar / Rapporter

_____________________________________________________________________________________________________

Sammanfattning av Lindas Rapport från MCC:s fadderprogram hösten 2012

Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar av Ulla Axelsson ansvarig i SLBV:s styrelse för fadderprogrammet.

Varmt tack till Linda som har gjort ett mycket gott arbete och tagit fram all den information som finns i rapporten.            Styrelsen för SLBV

Läs rapporten >>>  
Läs Lindas berättelse från sin resa till Sri Lanka + länk till rapporten i slutet av artikeln
  >>>

_____________________________________________________________________________________________________

Fadderbarnsprogrammet i Matara 10 år:
Flera av ungdomarna studerar nu på universitetsnivå!

De tillhör de fattigaste av de fattiga. Deras föräldrar hade inte några som helst möligheter att betala den extraundervisning som krävs i Sri Lanka för att kunna gå vidare till högre studier. Men tack vara Sri Lankas Barns Vänner och er fantastiska fadderföräldrar studerar flera av fadderbarnen i dag på universitetsnivå. Något som varken deras föräldrar eller de själva hade kunna drömma om för tio år sedan då fadderprogrammet i Matara startade. För oss i styrelsen är det en dröm som har gått i uppfyllelse.

Barnens studieresultat är naturligtvis mycket glädjande för dem själva och deras familjer. Men deras utbildning lyfter också hela samhället, eftersom ett utvecklingsland som Sri Lanka behöver all den kompetens som landet kan få. Välutbildade föräldrar brukar också se till att deras barn får utbildning, vilket ger ringar på vattnet till nästa generation och nästa ......

Den första fadderbarnsgruppen 2002 döptes till MSP 1 och bestod av 15 fattiga och marginaliserade barn. Senare växte gruppen till 65 barn. I dag finns det många många solskenshistorier.

Här möter ni åtta av dessa ungdomar:

 
Deepal Dananjaya MSP 12
Faculty of Medicine
(från Star for Life skolan)
  SP 20 Nuwan  Priyadarshana
Faculty of Engineering
 Nuwan klarade inte sin A-leavel examen och kom inte in på den ingenjörsutbildning han önskade. Han har nu under 1 års tid studerat vid det nystartade "Nationals Youth Corps" och av de 1000 studerande har han gått ut som kursetta, vilket innebär att han nu kan få den ingenjörsutbildning han så gärna vill ha. Se den fina statyetten som han fått som KursETTa.

   
MSP 23 Thishara Madusani
Faculty of Management
  MSP 26 Sara Udani
Faculty of Medicine

  MSP 38
Ganga Sandaruwani
Faculty of Law

 

 
MSP nr 13
Nalin Gunawardhana
Faculty of Geomantic
  Deepal Dananjaya MSP 12
Faculty of Medicine (från Star for Life skolan)
Lasanta Prabuddha  MSP 34
Faculty of Engineering
Krishan Sandaruwa MSP 15
Acountants & Leadership  CIMA.

 

____________________________________________________________________________________________________

Att träffa Charita var som att träffa sin syster

Text: Sabina Johansson, Örebro

Jag hade sett bilder av Charita i många år (till vänster i bilden) och hade läst de många brev och dikter som hon hade skickat till mig.
Naturligtvis har jag många gånger funderat på hur hennes liv gestaltar sig, för jag kunde ha varit i hennes ställe som fadderbarn i Matara.

Lite nervöst var det när vår bil stannade utanför MCC huset. Många hade kommit dit och det kändes att det var en stor dag. Vi blev mottagna med blommor och visade till platsen närmast scenen. Alla fadderbarnen satt bakom oss och bakom dom satt deras mammor och släktingar. Jag fick många fniss och glada leenden från fadderbarnen när jag med blicken sökte efter Charita utan att finna henne.

Då dök hon upp och som talare och välkomnade alla. Efter programmets slut skulle fotograferingen påbörjas. Då fick min mamma, pappa och jag träffa alla fadderbarnen. Dom flesta var lite blyga men alla ville hälsa till Sverige och till sina fadderföräldrar.

Undre min vistelse i Matara fick jag besöka hemmet till vårt och min mosters fadderbarn och träffa deras släktingar. Hemmen var mycket enkla, men dom visade stolt upp sina rum och alla sina böcker. Dom studerade båda flitigt och hade stora drömmar om framtiden. Båda pratade bra engelska och frågorna om livet i Sverige haglade över mig. Dom var precis som ungdomarna hemma i Sverige. Intresserade av musik och mode och allt som ungdomarna hemma är intresserade av.

Trots att dom lever ett enkelt liv utan alla för oss alla nödvändiga moderna saker verkar dom ha ett bra liv i Sri Lanka. Dom var trygga och lugna och hade en brinnande framtidstro.

Jag är stolt över att vi har Charita som vårt fadderbarn och jag hoppas alla ni andra faddrar är lika stolta som jag.

Sabina Johansson, Örebro

Läs mer om Charita i Utblick Sri Lanka >>>