Sri Lanka middag
– med trummor som kan tala

”Mina trummor förmedlar mitt språk”

Dasun Samarasekara från Sri Lanka har en mastersgrad i trumma från universitetet i Colombo. Den indiska trumman Tabla är hans huvudinstrument. Förutom Tabla trakterar han ett stort antal andra trummor och flera av dem hade han med sig till Sverige då han ingick i det stora musikprojektet Marching for Life, som under nästan en månads tid varit på turné i hela Sverige.

pastedGraphic.png

När Utblick får en pratstund med honom har han kommit till Stockholm för ett soloframträdande på Bergsunds Strand 43.

Det största minnet för Dasun denna kväll var troligen att han bjöds på lankesisk middag, lagad under ledning av Nalini Dissanayake. Rice and Curry var nämligen något han saknade under sin rundfärd i Sverige.

– Jag har studerat musik på Colombo University under fem år för att bli utbildad musiklärare. Jag har också en mastersgrad på den indiska trumman Tabla, som härstammar från norra Indien, berättar Dasun.

Tabla består egentligen av två trummor på vilka man spelar med händerna – helt olika takter med varje hand, vilket gör att rytmerna aldrig blir enformiga.

Han spelar också på den indiska trumman Tavil, som kommer från södra Indien.

– De flesta trumslagare spelar bara på en eller ett par olika trummor. Men jag är nyfiken, så därför har jag har lärt mig att spela olika trummor, bland annat afrikanska och arabiska, säger han.

Marching for life

Dasun framträdde på många olika platser i Sverige när han under en månads tid turnerade med den mäktiga musikshowen Marching for Life till förmån för projektet Star for Life.

Biståndsföreningen Sri Lanka Barns Vänner är den enda organisation utanför Sydafrika som har fått tillstånd att ta del av projektmetoden, vars syfte är aidsprevention, men vars metoder är utbildning i många olika ämnen.

– Jag undervisar på Matara Children Center i musikprojektet Music for Youth vid sidan av min musiklärartjänst vid en statlig skola för pojkar i Matara, säger Dasun.

Music for Youth finansieras av Franz & Andreas Helping Hands tillsammans med Sri Lankas Barns Vänner.

Rockband och radioorkester

Dasun spelar också ibland i lokala rockband och han medverkar då och då i Sri Lankas radioorkester, ett prestigefyllt uppdrag.

– När jag i skolan fick möjlighet att spela trummor tog jag tillfället i akt och har nu spelat på instrument från världens alla hörn i snart 20 år, säger Dasun.

Han utstrålar en genuin glädje och säkerhet när han spelar på sina instrument. Genom rytmiken i spelsättet blir hans trumsolon aldrig enformiga.

Naturligtvis spelar Dasun också traditionella lankesiska trummor. Han tar fram en liten trumma som han kallar för ”talking drum”. För att åskådliggöra säger han några meningar på singhala och spelar sedan på trumman. Och visst låter det nästan likadant som när han talade.

pastedGraphic_1.png

Trumma från Matara

Nästa trumma han tar fram är avlång och härstammar från södra Sri Lanka, Mataradistriktet, där Dasun är född och där han också bedriver sin undervisning. På den indiska trumman Tabla och på de båda lankesiska spelar man med händerna. Men med sig i bagaget från Sri Lanka har han också en trumma som spelas med pinnar.

Det är andra gången som Dasun är i Sverige med musikframträdandet Star for Life tillsammans med ungdomar från Sydafrika.

– Jag tycker mycket om Sverige. Alla är så vänliga och klimatet passar mig bra, säger han.

Samtidigt konstaterar han att han aldrig varit i Sverige under vintern. Någon snöupplevelse har det inte blivit för honom – åtminstone inte än.

Pappa i december

Dasun bor i Matara med sin fru och paret väntar sitt första barn i december.

Han vill gärna komma tillbaka till Sverige, kanske till nästa Star for Life-turné, förhoppningsvis till nästa höst.

Men en liten brasklapp lägger han in.

– Då är jag pappa och jag får se om det är möjligt att vara borta en längre tid från familjen.

På frågan om han studerat något annat än trummor, till exempel språk, förklarar Dasun att han på universitetet koncentrerat sig på musik och trummor.

– Mina trummor förmedlar mitt språk, säger han, sätter sig på golvet och visar vad han menar genom att spela på sitt fantastiska, rytmiska sätt.

INGER EVERTSON

Kolla in Dasun i full aktion på Marching for Life. (Reds’ anm.)

Clip on YouTube >>> Piece of music ”Circle of Life” in Luleå Civic September 26, 2012